Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Dit artikel is voor abonnees. Verder lezen?

Het is een kwestie van geduld voordat Limburg zich in Japan naar binnen lult

Bedrijfsleven

Het is een kwestie van geduld voordat Limburg zich in Japan naar binnen lult

Afbeelding: iStockphoto

BOEKEND -

Wie zaken doet met Japan moet over engelengeduld beschikken. Maar nu het vrijhandelsverdrag EPA tussen EU en Japan in werking is getreden, liggen de kansen voor Limburgse ondernemers voor het oprapen.

Scelta Mushrooms is eindelijk ‘Japan-proof’. Dat liet althans oprichter Jan Klerken noteren in het boek over de 25-jarige geschiedenis van de champignonverwerker in Boekend. Het is lastig om voet aan de grond krijgen op de Japanse markt. De taalproblemen, het opbouwen van een netwerk, vertrouwen winnen. Pas na zes jaar aanwezigheid op een vakbeurs verkocht Klerken er voor het eerst zijn producten.

‘Vijfde’ smaak

Hij leerde er ook veel: over umami – de ‘vijfde’ hartige smaak naast zout, zuur, zoet ...