Binnen paar weken van medicijnen diabetes type 2 af

Een leefstijlprogramma helpt diabetespatiënten af van bijvoorbeeld het spuiten van insuline. © Getty Images/iStockphoto

Met een gezondere leefstijl binnen een paar weken van je medicijnen afkomen. Een begeleidingsprogramma, bedoeld voor diabetes type 2-patiënten, start binnenkort in Maastricht en Venlo. Zorgverzekeraar VGZ vergoedt een groot deel van de kosten.

Kitty Borghouts

Het programma ‘Keer diabetes 2 om’ startte in 2016 in Brabant. Sindsdien hebben zo’n duizend diabetes type 2-patiënten eraan deelgenomen. Van hen slaagde ruim 90 procent erin van medicijngebruik af te komen, zegt Caroline van Bemmel van de Stichting Voeding Leeft, die het programma aanbiedt.

Beweging

Voor het eerst wordt het programma, dat een halfjaar duurt, ook in Limburg aangeboden: half maart start er een groep in Maastricht en een maand later in Venlo. Bij grote belangstelling starten er meerdere groepen. Stichting Voeding Leeft werkt daarbij samen met gemeenten en lokale zorghulpverleners. Het programma draait om een gezondere leefstijl, waarbij ontspanning, voldoende nachtrust, beweging maar vooral een ander eetpatroon de pijlers zijn. Bij diabetes type 2 is de suikerstofwisseling verstoord, met naast erfelijkheid ongezond leefpatroon als belangrijke oorzaak.

Lees ook: Marjo uit Venray gooide de diabetespillen de deur uit

Het aantal patiënten met diabetes type 2 is in de afgelopen jaren rap toegenomen. Inmiddels zijn er ongeveer een miljoen patiënten.

De basis van het leefstijlprogramma is ontwikkeld door hoogleraar en diabetoloog Hanno Pijl, verbonden aan Leiden University Medical Center (LUMC). Met subsidie van het ministerie van Economische Zaken startte de Stichting Voeding Leeft in 2014 een proef met een klein aantal diabetes type-2-patiënten. Toen twee jaar later een grotere groep van 75 mensen succesvol de medicijnen afbouwde, besloot VGZ het programma te gaan vergoeden, voorlopig voor een periode van drie jaar.

Langere termijn

„Wij doen dat omdat het veelbelovend is voor de toekomst”, zegt een woordvoerder van VGZ. „De succesfactor is erg hoog. Wat nu van belang is, is om te bezien of het ook op langere termijn effect blijft hebben, dus of mensen die van de medicijnen af zijn, dat over een paar jaar ook nog zijn.” TNO monitort de aanpak om uiteindelijk tot een wetenschappelijke onderbouwing te kunnen komen, zegt de woordvoerder.

Daarnaast steekt VGZ geld in kennisvergroting bij artsen over de invloed van leefstijl op gezondheid. Zo zijn er onlangs cursussen gestart met dat thema op de medische opleiding in Maastricht.

In Maastricht is maandag 11 februari een informatiebijeenkomst over het programma (Grand Hotel de l’Empereur), in Venlo is die op dinsdag 12 februari (Stadhuis) Aanmelden via www.keerdiabetesom.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal