Brits avontuur voor Meteriks karttalent Kris Haanen

Print
Brits avontuur voor Meteriks karttalent Kris Haanen

Kris Haanen naar sterke competitie in Engeland. Afbeelding: Blatter Media

Meterik -

Karter Kris Haanen komt in 2019 uit voor het Engelse Coles Racing. Het twaalfjarige talent uit Meterik gaat deelnemen aan races in de sterk bezette IAME X30 Junior-klasse. Met zijn Tony Kart OTK gaat hij rijden in de Wintercup in Valencia, het Brits kampioenschap en het Europees kampioenschap.

Zijn eerste race is de X30 Winter Cup. Daarna verschuift de focus naar de X30 Euro Challenge en volgen races in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de eerste wordt gehouden op de kartbaan van PFI. „Nederland kent een hoog niveau, maar in Engeland gaat het er nog heftiger aan toe,” legt vader Paul Haanen uit. „Daarom rijden we het Brits kampioenschap. De sterke Engelsen rijden allemaal in de X30. Dat is het hoogst aangeschreven kampioenschap.” Kris: „Maar nu gaan we ons eerst richten op Valencia. Ik heb er YouTube-filmpjes van bekeken. Het is best wel een lange baan, maar wel leuk.” Het doel voor dit jaar is om vooral ervaring op te doen in deze voor Kris nieuwe categorie. „Ik moet eerst even deze nieuwe klasse verkennen en in Engeland racen om ervaring op te doen. Het jaar daarop willen we die ervaring en kennis verzilveren. Ik ben pas twaalf jaar en ik moet me meten met jongens van veertien en vijftien jaar. Het wordt veel battelen daar. Een flinke, maar mooie uitdaging. Ik heb er zin in,” zegt hij.

Opgevallen

De afgelopen jaren kwam Kris steevast uit in de Rotax Max met als beste resultaat het Belgisch kampioenschap in de Micromax-klasse. In diezelfde klasse werd hij ook vicekampioen tijdens het Nederlands Kampioenschap (NK) en derde tijdens de Rotax Max Grand Finals. In de Minimax-klasse werd hij eveneens vicekampioen op het NK en vicekampioen bij de rookies. Ook in het BNL-kampioenschap werd hij in de Minimax-klasse vicekampioen en tijdens de Rotax Max Euro Challenge werd hij derde. In 2018 werd hij derde op het Nederlands kampioenschap bij de Junioren en tweede bij de rookies. Bovendien werd hij winterkampioen bij de junioren.

Brits avontuur voor Meteriks karttalent Kris Haanen
Kris rijgt de ene prestatie aan de andere. Foto: Blatter Media

Kris’ resultaten op de Rotax Max Grand Finals in Brazilië waren ook Arian Coles van Coles Racing opgevallen. In eerste instantie ondervonden de talentvolle rijder en zijn team nog wel de nodige problemen. Paul: „We hadden veel pech met de carburateur en problemen met de afstelling van de kart. Tijdens de heats zijn we er alsnog in geslaagd die goed te krijgen. Toen volgden er in de heats waanzinnige inhaalraces. In die heats en de pre- en finale reed hij bovendien rondetijden waarmee hij zich bij de snelste vijf rijders schaarde. Wat ook opviel, was dat Kris tijdens de Grand Finals 58 keer een rijder inhaalde.” Op basis van die resultaten werd de snelle Limburger uitgenodigd voor een test in Engeland in de IAME X30. Paul Haanen: „Wat ik daar heb gezien, is ongekend: 45 man in Kris zijn klasse tijdens een wintercup op PFI. En elke vrije training is een wedstrijd, ze rijden je gewoon aan de kant.”

Zijn school verleent alle medewerking zodat Kris zijn sport zo goed mogelijk kan uitoefenen. „Het is goed voor mijn Engels. Op school heb ik namelijk ook Engels. Zolang ik maar goede cijfers haal,” besluit Kris.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen