Hermitage-schatten met uitroeptekens

Print
Hermitage-schatten met uitroeptekens

Portret van vorstin Zinaida Joesoepova, Valentin Serov. Afbeelding: Hermitage Museum

De Hermitage in Amsterdam bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd met twee tentoonstellingen, waarvan de eerste zaterdag begint.

Joris verslaat de draak (uitsnede), Tintoretto. © Hermitage MuseumDe jubileumexposities hebben beide een uitroepteken achter de naam: Juwelen!, met een selectie uit de enorme collectie juwelen van de Hermitage in St. Petersburg, te zien vanaf 14 september, en De schatkamer!, die zaterdag opent.

De schatkamer! omvat ruim tweehonderd meesterwerken uit diverse stromingen en culturen, van de vroegste prehistorie tot en met de 21ste eeuw. Directeur Michael Piotrovsky (74) van het moedermuseum in Sint Petersburg beschrijft de collectie als ‘een reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis, langs wereldberoemde meesters als Da Vinci, Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden’.

Het Amsterdamse museum ontving vanuit Rusland talrijke transportkisten met daarin kostbare voorwerpen, bij voorbeeld het beeldje met de naam Venus van Kostjonki. Het prehistorische poppetje is een van de oudste objecten uit de collectie van de Hermitage, opgegraven in de jaren 80 in het zuiden van Rusland. Ook te bewonderen: de Schat van Bambora, een verzameling van bronzen figuurtjes uit de 5de en 6de eeuw voor Christus. Deze zeldzame archeologische vondst was nog niet eerder op Nederlandse bodem te zien.

De schatkamer!: 02-02 t/m 25-08 in de Hermitage in Amsterdam.

Joris verslaat de draak (uitsnede), Tintoretto. © Hermitage Museum

Lunch, Diego Velázquez de Silva. © Hermitage Museum

Madonna met kind en engelen, Lorenzo Lotto. © Hermitage Museum

Naakt, Henri Matisse © Hermitage Museum

Studie van een jongeling in Poolse kledij, Rembrandt van Rijn. © Hermitage Museum

Donna nuda, (school van) Leonardo da Vinci. © Hermitage Museum