Blow! Kerkrade bundelt paradepaardjes uit WMC-stal

Print
Blow! Kerkrade bundelt paradepaardjes uit WMC-stal

Broken Brass Ensemble Afbeelding: Blow!

Kerkrade / Eygelshoven -

Gratis (blaasmuziek)concerten op de Markt, een streetparade met WMC-mars en showkorpsen als K & G Leiden, concerten van onder meer de Johan Willem Friso-kapel, Kempenbloei Achel en een dirigentencursus. Dat zijn enkele hoogtepunten van het nieuwe vierdaagse blaasmuziekfestival Blow! dat van 4 tot en met 7 juli in Kerkrade plaatsvindt.

Het initiatief voor Blow! komt van het Wereld Muziek Concours (WMC) dat hiervoor samenwerkt met de VIE Event Group uit Heerlen (zij namen in 2017 het WMC Buitenfestival voor hun rekening en ook het recente Wintertijd-evenement in Heerlen) en de gemeente Kerkrade. De organisatie wil vaker en meer zichtbaar zijn in de jaren dat geen WMC wordt gehouden. Blow! is daarvan een eerste resultaat. De wens is om het festival jaarlijks te organiseren.

Bestuursvoorzitter Max Kousen noemt het van groot belang dat het WMC blijft innoveren. „De blaasmuziekwereld is in beweging. Wij kunnen – als laboratorium voor (inter)nationale blaasmuziek – niet achterblijven.”

Het bestuur heeft inhoudelijk al stappen gezet. Björn Bus is aangetrokken als algemeen artistiek manager en show- en marswedstrijddeskundige Henk Smit neemt de artistieke leiding op zich van deze discipline.

Blow! is opgezet voor een brede doelgroep, meldt WMC-artistiek manager Björn Bus die gisteren op de persconferentie zijn publieke debuut maakte in de nieuwe functie. „Met Blow! kiezen we voor blaasmuziek in de breedte: van entertainment op de Markt tot de symfonische blaasmuziek in het theater.”

Jongeren

Een belangrijke doelgroep voor de WMC-organisatie zijn jongeren. Daarom is er voor de gratis concerten op de Markt in Kerkrade gekozen voor bands en artiesten die blaasmuziek in een cross-over met bijvoorbeeld dance, pop en hiphop voor het voetlicht brengen.

Een voorbeeld daarvan is het Nederlandse Broken Brass Ensemble. Dat scoorde een grote hit met hun cover van de pophit Thrift Shop van Macklemore & Ryan Lewis. Dit achtkoppige ‘blaasmuziekmonster’ mixt New Orleans-brass met hiphop-, funk en soul en krijgt publiek altijd aan het swingen, zoals vorig jaar weer bleek op de festivalwei van het Zomerparkfeest in Venlo.

Ook de in Limburg populaire feestband Wir Sind Spitze treedt komende zomer tijdens Blow! op in het hartje van de stad.

De gratis concerten vinden plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, de volledige line-up – met zoals het er nu naar uitziet – tien bands wordt de komende tijd bekendgemaakt.

Het blaasmuziekfestival begint op donderdag 4 juli met een concert van WMC-kampioen Brassband Willebroek en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel (België), twee toppers die tijdens het afgelopen WMC 2017 in hoogste divisie, de Concertdivisie, te horen waren in de Rodahal.

New Cool Collective

Behalve op de Markt zijn ook concerten gepland in het Theater Kerkrade. Op vrijdag 5 juli treedt New Cool Collective van en met saxofonist Benjamin Herman op. Een dag later staat het theater in het teken van een galaconcert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Zij worden in de eerste helft van het concert aangevoerd door aanstormend dirigeertalent.

Tijdens Blow! kunnen jonge muzikanten met talent voor dirigeren in Kerkrade meedoen aan een driedaagse cursus onder leiding van de (inter)nationale topdirigenten Jan Cober en de Brit Marc Heron. Drie cursisten mogen aan het einde van de cursus de militaire kapel aanvoeren in Theater Kerkrade. Uit het oogpunt van educatie is de dirigentencursus openbaar en gratis bij te wonen voor publiek.

Streetparade

Blow! wordt op zondagmiddag 7 juli afgesloten met een streetparade waar onder meer de Rijnmondband en K & G Leiden aan meedoen, publieksfavorieten uit de WMC-mars- en showwedstrijden. In totaal doen tien korpsen mee aan de streetparade door het centrum van Kerkrade. De complete line up wordt later bekendgemaakt. De parade eindigt op het Europaplein voor de Rodahal met een taptoe.

Meer informatie: blowbywmc.nl/