Vijf vragen aan prins Peter III van de Hopsjlokkers uit Swalmen

Print
Vijf vragen aan prins Peter III van de Hopsjlokkers uit Swalmen

Prins Peter III van de Hopsjlokkers. Afbeelding: Lilian Fotografie

Swalmen -

Het zijn de hoogtijdagen voor de prins. We vragen hem het hemd van het lijf. Vandaag: Peter III van Soest van de Hopsjlokkers uit Swalmen.

Wanneer werd dé vraag gesteld?

„Begin oktober, na afloop van de eerste bestuursvergadering van het nieuwe seizoen. Die avond wordt volgens traditie uit een lijst met kandidaten de nieuwe prins gekozen. Ik ben penningmeester en schoof wegens omstandigheden wat later aan. De verrassing was enorm toen ik mijn naam bovenaan de lijst zag staan.”

Een prins zonder veren op de steek. Leg eens uit.

„Dat klopt. In plaats van veren heb ik ‘witte pluze’ op de handgemaakte steek. Die veren zwiepen alle kanten op, kriebelen de mensen regelmatig onder de neus of landen in een glas bier. Als Hopsjlokkers willen we niemand tot last zijn, vandaar die ‘pluze’, haha.”

Het jaarmotto ‘Det is Gelök!’ kan meerledig worden uitgedrukt, toch?

„Het is een heel breed thema waaraan iedereen zijn eigen invulling kan geven. Ik heb het ‘gelök’ (geluk) om prins te mogen worden. En voor heel veel mensen is ‘gelök’ om met de vastelaovend even de zorgen van alledag opzij te kunnen zetten.”

Je bent vrijwilliger bij zwembad De Bosberg. Vastelaovend in de zomer, is dat wat?

„Nou, dan zou ik twee van mijn grote liefhebberijen wel mooi kunnen combineren. Maar nee. Ik ben een man van tradities. De vastelaovend hoort in het eerste kwartaal van het jaar gevierd te worden. Zomercarnaval vieren ze maar in Rio de Janeiro en Rotterdam.”

Je wordt terzijde gestaan door twee ervaren adjudanten. Dat moet goed voelen.

„Heel zeker. Luc Cox en Marcel Verheyden zijn niet alleen hele goede vrienden, ze zwaaiden zelf ook de scepter bij de Hopsjlokkers en weten hoe de hazen lopen. Marcel is bovendien oud-voorzitter. Bij Luc vervulde ik de rol van adjudant. Dit jaar is het andersom. We vormen zeker niet het jongste trio, maar wel een met een brok aan ervaring.”