Het geld van diamanten paar Toosje en Antoon ‘vloog jarenlang door de lucht’

Print
Het geld van diamanten paar Toosje  en Antoon ‘vloog jarenlang door de lucht’

Toosje en Antoon zitten heel gelukkig bij elkaar met hun familie. Waarnemend burgemeester Gerd Leers is hen komen feliciteren met bloemen en een gedenkbord en zit bij hun. Ze genieten allen van deze bijzondere dag. Afbeelding: Françoise Petersen

Brunssum -

In januari 1955 ging Antoon met een groep vrienden naar Schinveld voor zijn eerste dansles. Toen danslerares Toosje door de deuropening kwam, had hij meteen zoiets van: “Wauw! Dat is ze!” Vier jaar later gaven ze elkaar het jawoord en dat is nu zestig jaar geleden.

Toosje (81) en Antoon (82) Pawlak-Janssen gaven elkaar op 6 februari 1959 het wettelijk jawoord. “Pas na het kerkelijk huwelijk op 18 juli 1959 mochten we bij elkaar wonen”, vertelt Antoon. “We kunnen dat nog als de dag van gisteren herinneren. Het was een prachtige zomer. We smolten bijna van de hitte.” Toosje vult aan: “36 Graden Celsius”. “Wat weet jij de details toch altijd goed”, zegt Antoon vol bewondering, terwijl hij nog steeds verliefd naar zijn Toosje kijkt. Zijn echtgenote straalt terug. “Na ons huwelijk hebben we twee jaar bij mijn ouders gewoond”, vertelt Toosje. “Onze nieuwbouwwoning in de Rozenstraat in Schinveld was nog niet af. Uiteindelijk waren we de eerste bewoners in die straat. We hebben er zeven jaar gewoond, totdat zijn zus een woningruil voorstelde met haar woning in Hoensbroek. Dat hebben we gedaan. Na negen jaar zijn we echter naar Brunssum getrokken, de geboorteplaats van Antoon.”

Naturalisatie

“Ik heb een paar jaar bovengronds bij de firma Mijnse & Co gewerkt bij de Staatsmijn Emma en Hendrik”, vertelt Antoon. “Daar was ik elektricien. Vervolgens ben ik naar de avondschool gegaan. Een collega tipte me vervolgens voor een baan bij de Gemeente Heerlen. Daar hebben ze me vier keer zoveel loon geboden, dus heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Wel was er nog een strubbeling. Ik ben weliswaar in Brunssum geboren, waren mijn kwamen uit Polen. Om onder andere de opstoppingen op een vliegveld te vermijden, heb ik me laten nationaliseren. Iedereen wilde namelijk altijd mijn Pools paspoort zien en dat was een heel gedoe en heel tijdrovend. Hiervoor moest ik in Maastricht een Nederlandse taaltest ondergaan. Nederlands was echter de enige taal die ik kon. Bij Gemeente Heerlen was ik een unicum. Ik was namelijk de eerste niet-Nederlander die daar is aangenomen! Uiteindelijk heb ik er veertig jaar gewerkt als elektricien.”

Hobby’s

“Ik heb Antoon zestig jaar in de watten gelegd”, vertelt Toosje verder. “Daarnaast heb ik voor onze zoon Toine en dochter Majelle gezorgd. Toen ze naar school gingen, ben ik in de thuiszorg gaan werken. Dat heb ik twintig jaar gedaan. Daarnaast deed ik aan gymnastiek en later ben ik op zwemmen overgegaan. Dat doe ik nog steeds één keer per week, naast lezen en puzzelen.”

“Als hobby was ik duivenmelker”, vervolgt Antoon. “Die duiven hebben al onze verhuizingen meegemaakt. Dat was een heel gedoe. Mijn duiven vlogen vaak eerst naar onze oude woning en daarna naar onze huidige woning. Eigenlijk hadden we dus een betere tijd kunnen neerzetten, maar toch heb ik er prijzen mee gewonnen.” Toosje onderbreekt hem met een lach: “En ik zei toen altijd: ‘Ons geld vliegt door de lucht!’”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje