Zoveel geeft een gemiddelde carnavalist uit

Print
Zoveel geeft een gemiddelde carnavalist uit

Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Graetheide / Windraak -

Carnaval vieren is allesbehalve vrolijk voor de portemonnee. De gemiddelde carnavalist feest twee dagen lang door en is daar circa 180 euro aan kwijt. Zo’n 90 euro gaat gemiddeld op aan drank, 40 euro aan eten en 45 euro aan het ‘pekske’, schmink en andere attributen.

Dat hebben rekenmeesters voor WNL becijferd. Deze omroep heeft donderdagavond (21.15 uur, NPO2) in het programma De Stand van Nederland de financiële huishouding van carnaval doorgelicht. Onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft medewerking verleend aan de programmamakers.

Zo is becijferd dat met ruim 1,5 miljoen carnavalsvierders het feest ongeveer 270 miljoen euro oplevert. Voor de horeca is carnaval hoe dan ook kassa. In Den Bosch draait een kleine kroeg algauw een omzet van 25.000 euro gedurende de carnavalsdagen. Dit is bijna negen keer zoveel als de omzet in vijf ‘gewone’ dagen.

Stevig budget

Carnavalsverenigingen moeten een stevig budget optuigen om het feest te bekostigen. Zo is met de begroting van de Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul in Roermond een bedrag van 200.000 euro gemoeid, blijkt uit het programma waarin WNL deze vereniging heeft gevolgd. Daarnaast besteedt de prins van dit gezelschap naar schatting een bedrag tussen 10.000 en 15.000 euro aan onder meer kostuums, onderscheidingen, eten en drinken alsmede vervoer.

Het programma heeft verder bij een aantal gemeenten navraag gedaan naar de uitgaven voor subsidies en schoonmaak van de binnenstad: een gemeente als Sittard-Geleen trekt hiervoor 65.000 euro uit.

Carnavalsartiesten kunnen ook flink binnenlopen voor een optreden. Ofschoon WNL geen verdiensten van Limburgse artiesten noemt, blijkt uit de revenuen van hun Brabantse toppers dat het gaat om duizenden euro’s voor een optreden. Nummer één op dit gebied zijn de Snollebollekes die bijna 7000 euro kunnen vragen voor een half uurtje schlagers zingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen