‘Mickey zei het al: als ik ga, laat ik me doodschieten bij de bank’

Print
‘Mickey zei het al: als ik ga, laat ik me doodschieten bij de bank’

Michael Fudge. Afbeelding: Privécollectie

Amsterdammer Mickey Fudge (31), die woensdagavond door de politie werd doodgeschoten nabij de Nederlandsche Bank in de hoofdstad, leed zijn hele leven aan hevige angststoornissen. Dat vertelt zijn moeder. Hij had euthanasie gewild, maar toen dat niet lukte koos hij voor ‘suicide by cop’.

„Deze wereld is niet voor mij, zei hij me woensdag nog”, zegt zijn moeder Tanja Samojlenko tegen Het Parool. „Hij had al van kinds af angststoornissen en hevige depressies. Kinderpsychologen en vanaf zijn tiende jaar vier, vijf psychiaters, hebben hem niet kunnen helpen. Hij heeft me ooit geopperd: ‘Als ik er uit ga, laat ik me bij de Nederlandsche Bank neerschieten door de Marechaussee’.”

Lees ook: Video: Politie schiet man (31) dood die met vuurwapen liep bij Nederlandsche Bank

‘Zachtmoedig’

Michael ‘Mickey’ Fudge werd in Amsterdam geboren. Zijn vorig jaar overleden vader was van Britse komaf, maar woonde 45 jaar in Amsterdam. Zo kwam hij naast zijn Nederlandse aan zijn Britse nationaliteit. Zijn moeder is Nederlandse met een Oekraïense vader en een Russische moeder. „Dat vond Mickey ook wel een interessante combi.’’

Fudge woonde bij zijn moeder aan de Weteringschans, om de hoek van de plek waar hij werd doodgeschoten. Ze benadrukt dat haar zoon heel zachtmoedig was en bepaald geen crimineel. „Hij was aardig voor daklozen en had het beste voor met asielzoekers.” zegt Samojlenko. „Hij was heel erg antifascistisch. We hebben nog samen gedemonstreerd tegen dat extreemrechtse Pegida met hun varkenskoppen, de griezels.”

Als achttienjarige plakte hij witte tape over het woord ‘politie’ op een politiewagen en werd gearresteerd. „Hij moest in de cel slapen. Dat zal de reden zijn dat hij in de politiesystemen voor vernieling staat geregistreerd. Met criminaliteit of zo had hij niets te maken.”

Verklaringen

De opluchting was van korte duur. Op AT5 zag ze vervolgens tot haar schrik dat iemand was neergeschoten door de politie. „Op een gedeeltelijk geblurde foto van het slachtoffer zag ik Mickeys schoenen. Het was helemaal mis. Ik heb de politie gebeld: ‘Dat is mijn kind’. Ik heb urenlang verklaringen afgelegd. Dat hij geen terrorist of zo is, en geen bankovervaller.”

Zijn moeder is, dwars door al het verdriet, ‘heel blij dat haar zoon nu rust heeft’. „Het lijkt me heel erg voor de agenten hoe dit is gegaan. Maar het is niet dat hij een heroïsch einde wilde of zo. Mickey was ziek en het ging niet meer.”

Vuurwapen

De politie kreeg woensdagavond rond 19.15 uur de melding dat een man in de buurt van de Nederlandse bank mensen zou bedreigen met een vuurwapen. Nadat agenten ter plaatse kwamen, liep de man met een getrokken wapen op hen af, waarop de agenten het vuur op hem openden. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.