Zondagse wandeling door de natuur van de Hamert

Print
Zondagse wandeling door de natuur van de Hamert

Het vorstengraf op Landgoed de Hamert. Afbeelding: Stichting het Limburgs Landschap, Harry Bussink

Helden -

IVN Helden houdt zondag 17 februari een wandeling door de natuur van de Hamert. Onderweg wijdt de gids over het beheer van de heidegebieden, het herstel van de vennen en de ontdekking van het vorstengraf.

Het 1084 hectare tellende landgoed tussen Wellerlooi en Arcen kwam in handen van het Limburgs Landschap dat zo een van de grootste mooie heidegebieden in Limburg voor de toekomst veilig stelde.

Tijdens de laatste ijstijd is veel zand opgestoven uit het Maasdal en terechtgekomen in een gebied waar zich nu de grootste rivierduinengordels van Nederland bevinden: De Maasduinen. Deze omgeving tussen de Maas en Duitse grens omvat een breed scala aan landschapstypen - die zich onderscheiden als droge loof- en naaldbossen, heidevelden en vennen tot hoogveen en akkers. Door de windwerking ontstonden de typische hoefijzervormige en paraboolduinen.

In de vorige eeuw zijn veel heidevelden ontgonnen voor landbouw. Ooit probeerden boeren op de huidige Hamert akkers aan te leggen. De meeste pogingen daartoe mislukten echter omdat de bodem terplekke te arm is.

Vertrek om 8.30 uur bij het IVN gebouw aan de Kloosterstraat in Helden. Van hieruit kunnen deelnemers eventueel carpoolen naar de parkeerplaats aan de Rijksweg tegenover hostellerie De Hamert. Iedereen is welkom en deelname is gratis. Info: pr@ivnhelden.nl

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje