School dicht om ophef over nepleerlingen

Print
School dicht om ophef over nepleerlingen

Afbeelding: AD

Het Christelijk Lyceum Veenendaal is vrijdagmiddag gesloten, nadat er grote onrust was ontstaan over nepleerlingen, die met medeweten van de directie op school geplaatst werden voor een documentaireserie van RTL.

Leerlingen protesteerden op het schoolplein omdat ze zich ‘bedonderd’ voelen. Toen er vuurwerk werd afgestoken en het erop leek dat leerlingen van andere scholen zich bij het protest aan zouden sluiten, is de school gesloten.

‘Niet acceptabel’

Minister Arie Slob (Onderwijs) reageerde vrijdag met ongeloof op de actie van RTL. „Je gelooft je ogen niet. Als dit waar is, is het niet acceptabel”, zei hij in het tv-programma Goedemorgen Nederland op NPO1.

Slob vindt het vooral slecht dat leerlingen en docenten niet op de hoogte waren. „Dat moet je niet doen volgens mij.” De minister kan nog niet zeggen of hij stappen gaat ondernemen, want hij wil eerst bevestigd hebben dat het precies zo is gegaan.

Bedrog

De Volkskrant meldde donderdagavond dat de schoolleiding van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) woensdag aan het personeel heeft toegegeven op de hoogte te zijn geweest van het bedrog. Tegen RTV Utrecht zegt rector Willem de Vos vrijdag dat hij zijn excuses aanbiedt. Volgens hem werd de school ongeveer negen maanden geleden benaderd door een tv-producent, die naar aanleiding van een Amerikaanse documentairereeks ‘met mooie uitkomsten’ een school zocht waar een documentaire kon worden gemaakt over ‘hoe het schoolleven in elkaar zit’.

Aap uit de mouw

Volgens De Vos werden hiervoor ‘expertleerlingen’ ingehuurd, die wel een stukje middelbare school over zouden willen doen. Dat die leerlingen dus al een schoolleven achter de rug hadden, was niet bekend, zegt de rector. Toen de aap uit de mouw kwam, riep de rector de school bijeen en heeft De Vos naar eigen zeggen zijn excuses aangeboden. „We hadden geen enkele intentie om onrust te veroorzaken. We hebben ook absoluut geen gebruikgemaakt van verborgen camera’s”, aldus de rector tegenover RTV Utrecht.

De serie had een ‘realistische inkijk’ moeten geven in het leven van middelbare scholieren. RTL heeft de opnames definitief stilgelegd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen