Politiek bemoeit zich met machtsstrijd om Limburgse asperge

© Getty Images/iStockphoto

De Limburgse asperge is inzet geweest van een vergaande machtsstrijd. Diverse provinciale CDA-kopstukken roerden zich op ongekende wijze in een conflict bij zaadveredelingsbedrijf Limgroup uit Horst.

Door Bram van der Heijden en Jan Hensels

De Limgroup is de internationale marktleider op het gebied van aspergezaad. In 2016 bonden agrarische belangenbehartiger LLTB en de veiling ZON, die nauw verbonden zijn aan het bedrijf, de strijd aan met de toen zittende directeur Bert van den Bercken. Deze moest uiteindelijk het veld ruimen.

Het vertrek van de directeur veroorzaakte veel onrust onder het personeel, dat ervoor vreesde dat de LLTB en de ZON het bedrijf, of delen ervan, zouden willen gaan verkopen. Deze vrees bereikte ook diverse provinciale CDA-kopstukken, waaronder gedeputeerde Ger Koopmans, die zich vervolgens met de kwestie binnen de Limgroup zijn gaan bemoeien. Nu, ruim twee jaar later, nadert de machtsstrijd zijn einde.

Lees meer: De ongekend felle strijd om de macht over het witte goud

Cruciaal belang

Limgroup geldt als een lichtend voorbeeld voor de agrarische kenniseconomie in Noord-Limburg. Tegen de achtergrond van de verdere ontwikkeling van de Greenportcampus, de aanjager van de agrarische kenniseconomie, beschouwen de betrokken CDA-politici het behoud van het bedrijf van cruciaal belang voor de regio. Landbouwgedeputeerde Hubert Mackus, ook van CDA-huize, hamert erop dat de Limgroup ontzettend belangrijk is voor de provincie. “Het is misschien niet het meest bekende bedrijf van Limburg, maar het vervult een cruciale rol voor de agrobusiness.”

Verkoop

Inmiddels is onder leiding van Leon Frissen een nieuwe bedrijfsopzet uitgetekend. Deze constructie moet er onder meer voor zorgen dat een toekomstige verkoop van het bedrijf wordt voorkomen. Zo wordt in de statuten opgenomen dat bij een eventuele verkoop van de Limgroup het personeel daarmee eerst moet instemmen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal