Fietspad

Boos Arcen verwijt gemeente slechte communicatie

Print
Boos Arcen verwijt gemeente slechte communicatie

Tot verdriet van de dorpsraad wordt het fietspad langs de Kasteeltuinen alleen onderhouden en niet verbreed. Afbeelding: dorpsraad Arcen

Arcen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick -

In korte tijd heeft de gemeente tweemaal de toorn gewekt van de dorpsraad in Arcen. Die verwijt Venlo slechte communicatie over het onderhoud van een fietspad en de herplant van bomen.

De dorpsraad vraagt al jaren het fietspad langs de Kasteeltuinen te verbreden en te voorzien van een vrijliggend voetpad. Volgens voorzitter Cecile van den Kroonenberg willen de Kasteeltuinen de benodigde grond gratis beschikbaar stellen.

Gemiste kans

De gemeente wees het verzoek af, omdat die aanpassing duur is en het fietspad weinig wordt gebruikt. Onder protest legde de dorpsraad zich neer bij het besluit. Tot zijn verbazing begon de gemeente echter onlangs met het opnieuw bestraten van het pad. Het was een kleine moeite geweest om het pad tegelijkertijd te verbreden, aldus Van den Kroonenberg. „Een gemiste kans.” Het stoort hem dat de gemeente de dorpsraad niet eens op de hoogte heeft gesteld.

Een ander pijnpunt is de monumentale laan langs de Maasstraat en Schans. Veel van de kastanjebomen zijn ziek. Het is de bedoeling ze allemaal te kappen en tegelijkertijd te vervangen door beuken. ‘Dorpswethouder’ Ad Roest van Arcen zou eind vorig jaar gezegd hebben dat de herplant in 2019 is. Collega-wethouder Sjors Peeters zou gesteld hebben dat het waarschijnlijk 2020 wordt. Ambtenaren legden uit dat er nog geen geld beschikbaar is gesteld. In de begroting voor 2019 staat dat geld (600.000 euro) wordt gespaard om de bomen in 2024 in één keer te vervangen. Wies Muyres van de werkgroep bomen: „We weten niet waar we aan toe zijn. Heel frustrerend.”

Excuses

De gemeente heeft haar excuses aangeboden voor de slechte communicatie rond het fietspad, zegt een woordvoerder. Over de bomen kan „spraakverwarring” zijn ontstaan. De stand van zaken is: beide wethouders gaan zich sterk maken voor herplant in 2020. Vereist is wel de goedkeuring van de gemeenteraad en een snelle Europese aanbesteding.