Rechtspraak

Advies: Snijd in aantal rechtbanklocaties

Print
Advies: Snijd in aantal rechtbanklocaties

Protest bij de rechtbank Maastricht Afbeelding: Roger Dohmen

Maastricht / Itteren / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Posterholt / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt -

Om de rechtspraak weer financieel op orde te krijgen, is het verstandig om het mes te zetten in het aantal rechtbanklocaties. Met dit advies van de Boston Consultancy Group aan de Raad voor de Rechtspraak lijkt de discussie over het sluiten van een van de Limburgse rechtbanklocaties weer op tafel te komen.

Diverse structurele problemen bij de rechtbanken in Nederland zorgen ervoor dat de rechtspraak al jaren rode cijfers schrijft. Inmiddels is het eigen vermogen opgesoupeerd en moet er naar drastische oplossingen worden gezocht om het tij te keren. Zeker nu een eerder geplande grote bezuiniging op ict-vlak voorlopig niet wordt gerealiseerd.

Zodoende schakelde de Raad voor de Rechtspraak een adviesbureau in om te onderzoeken met welke maatregelen de problemen zouden kunnen worden opgelost. Uit dit onderzoek blijkt nu dat de grootste bezuiniging gerealiseerd kan worden door rechtbanklocaties te sluiten.

Advies: Snijd in aantal rechtbanklocaties
Protest bij de rechtbank Maastricht. Foto: Roger Dohmen

Daarbij gaat het dan om locaties van rechtbanken die na de eerdere fusies nog altijd uit meerdere hoofdlocaties bestaan. Iets dat ook in Limburg het geval is. In totaal zou met het sluiten van extra locaties een bezuiniging van meer dan tien miljoen euro kunnen worden gerealiseerd.

Hevige discussie

In 2015 ontstond in Limburg een hevige discussie nadat de Raad voor de Rechtspraak ervoor had gekozen om Roermond de hoofdlocatie te maken van de rechtbank Limburg. Op basis van onderzoek was gebleken dat dit financieel de beste keuze was.

Lees ook: Schaamte bij OM-baas: Limburgs rechtssysteem ‘verstopt’ door megazaken

Vanuit Maastricht verzette men zich tegen de keuze van de Raad voor de Rechtspraak. Onder meer Annemarie Penn-te Strake, nu burgemeester van Maastricht en eerder procureur generaal, stelde zich keihard op. Dat resulteerde weer in ergernis bij de Roermondse burgemeester Rianne Donders. Ook elders in het land ontstond een zelfde discussie. Uiteindelijk werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen die voorlopig een streep zette door het afschalen of het sluiten van rechtbanklocaties.

De rechtbank Limburg voorziet vooralsnog geen ingrijpende consequenties die voortvloeien uit het adviesrapport van de Boston Consultancy Group. „Voor de hele Rechtspraak geldt dat het sluiten van locaties niet ter discussie staat, en dus ook niet voor rechtbank Limburg”, stelt een woordvoerder in een beknopte reactie.

Lees ook: Ontloopt de grote boef zijn straf door tekort aan mankracht?

Andere financiering

Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport is dat het voor de rechtbanken veel aantrekkelijker zou zijn om de rechtspraak anders te financieren. In het huidige systeem wordt er nog per zaak uitbetaald. Nu het aantal zaken afneemt, maar zaken wel complexer worden, genereert de rechtbank minder inkomsten.