Verkiezingen

Theo Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie

Print
Theo Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie

Theo Hiddema wordt in Limburg lijstduwer voor Forum voor Democratie. Afbeelding: ANP

Advocaat en Kamerlid Theo Hiddema wordt lijstduwer van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. De partij verwacht vier tot vijf zetels te kunnen behalen.

De befaamde strafpleiter, met kantoren en woningen in Amsterdam en Maastricht, doet in twee provincies mee als lijstduwer. Het is uitgesloten dat hij bij genoeg voorkeursstemmen de Staten in gaat, verzekert de nummer een op de kandidatenlijst, Ruud Burlet uit Geleen.

PVV-bolwerk

Hij voorspelt dat Forum voor Democratie op 20 maart vier tot vijf zetels in de wacht zal slepen in Limburg. Landelijke peilingen zien er bijzonder goed uit voor de jonge partij. „Ik hoop dat we die trend terugzien. Partijbijeenkomsten in deze provincie worden enorm goed bezocht. Maar het blijft heel moeilijk om voor Limburg de uitslag te voorspellen. Dit is natuurlijk een echt PVV-bolwerk. En ook het CDA is hier nog altijd zeer groot en sterk.”

Uitbouwen

De kandidatenlijst telt in Limburg veertien personen. Opvallend is dat zij, op één kandidaat uit Egchel na, allemaal uit Zuid-Limburg komen. Zes van hen wonen in Maastricht. Allemaal hebben ze een langdurige interne opleiding gehad met colleges, mediatrainingen en teambuilding. Het zorgvuldig uitbouwen van de partij die tot nu toe slechts met twee zetels in de Tweede Kamer en in de Amsterdamse gemeenteraad vertegenwoordigd is, heeft prioriteit, vertelt Burlet. „De partij wordt nu geleid door slechts een paar personen. Na de provinciale verkiezingen wordt ‘Forum’ in één klap zeker tien keer zo groot. Er wordt alles aan gedaan om dit goed te laten verlopen en geen fouten te maken. Dat is voor nu belangrijker dan per se de grootste te willen worden. We gaan niet vreselijk hard campagne voeren en op elke markt staan. We zijn vooral op sociale media te vinden, daar staan we ook om bekend.” Het verkiezingsprogramma is nog niet naar buiten gebracht.

Jos van Rey

In totaal doen er dertien partijen mee aan de Limburgse provinciale verkiezingen, werd vrijdag bekendgemaakt door het Centraal Stembureau. Naast Forum voor Democratie doet ook DENK voor het eerst mee. Code Oranje en de Partij voor Leefbaarheid en Democratie van voormalig PVV’er Cor Bosman zijn afgehaakt nadat ze zich eerder wel hadden aangemeld. Ook Volkspartij Limburg van Jos van Rey heeft zich recent teruggetrokken.