Tien doden door brand op trainingscomplex Braziliaanse voetbalclub Flamengo

Print
Tien doden door brand op trainingscomplex Braziliaanse voetbalclub Flamengo

Afbeelding: AD/Reuters

Bij een brand in het trainingscentrum van de Braziliaanse voetbalclub Flamengo in Rio de Janeiro zijn vrijdagmorgen tien mensen om het leven gekomen. Zes van hen zijn jeugdspelers, vier volwassen stafmedewerkers van de club. Een jeugdspeler van 14 jaar en twee van 15 raakten gewond. Een van hen is er ernstig aan toe.

De brand brak vrijdagmorgen rond vijf uur uit in een van de slaapvertrekken op het trainingscentrum Ninho do Urubu (‘Gierennest’), gelegen in de wijk Vargem Grande in het uiterste westen van Rio de Janeiro. De slachtoffers werden verrast in hun slaap.

Talent

Twee van de omgekomen jeugspelers zijn 14 jaar, vier zijn een jaar ouder. Een van hen is de 15-jarige keeper Christian Esmério. Hij gold als een bijzonder talent van Flamengo, een van de grootste clubs van Brazilië, en maakte deel uit van de Braziliaanse jeugdselectie. In december van het vorig jaar plaatste hij nog een trotse foto van zichzelf met bondscoach Tite van het ‘grote’ Brazilië. Op sociale media melden sommige spelers dat ze net op tijd aan de vlammen hebben kunnen ontkomen en veilig zijn.

Exacte identificatie van de slachtoffers is volgens de autoriteiten lastig, omdat de lichamen grotendeels verbrand zijn.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Spelers die op tijd weg konden komen, spreken van kortsluiting in de airconditioning. Getuigen in de omgeving zeggen een explosie gehoord te hebben. Volgens de brandweer van de stad is het onderzoek naar de oorzaak van de brand in volle gang en is het nog te vroeg om mededelingen te doen over wat de brand heeft veroorzaakt.

Vanwege het noodweer woensdag in Rio de Janeiro waren de trainingen van donderdag en vrijdag afgelast. Daardoor sliepen er minder spelers op het complex toen de brand uitbrak, omdat spelers uit Rio de Janeiro en nabije omgeving naar huis waren.

Renovatie

Flamengo is een van de roemruchte voetbalclubs van Brazilië en leverancier van topspelers als Zico, Junior en Leonardo. Het zogenoemde Gierennest is gebouwd in 2014 en vorig jaar voor veel geld gerenoveerd en uitgebreid. De afgebrande slaapvertrekken zouden binnenkort worden gesloopt. Zowel de proftak als de jeugd van Flamengo traint op het complex, dat bestaat uit verschillende trainingsvelden, een waterpark, een sportzaal, een medisch centrum en een mini-stadion.

Een trainingscentrum zoals dat van Flamengo, waar veelbelovende spelers worden opgeleid, is gebruikelijk bij veel Braziliaanse profclubs. Gedurende het voetbalseizoen wonen de jonge talenten op het trainingscomplex van de club. Veel spelers die permanent op het trainingscomplex van Flamengo wonen, komen uit plaatsen in heel Brazilië.

Diverse spelers die in het recente verleden ‘opgroeiden’ op het Gierennest, zoals Vinicius Jr. (nu Real Madrid) en Lucas Paquetá (nu AC Milan) betuigden op sociale media hun medeleven.

Drie dagen rouw

Het voetbal in Rio de Janeiro ligt de komende dagen stil. Dit weekend stonden de halve finales van het staatskampioenschap op het programma. Zaterdag zou in stadion Maracanã de klassieker Flamengo-Fluminense worden gespeeld en een dag later het duel tussen Vasco en Resende. De voetbalbond van Rio de Janeiro heeft beide duels inmiddels afgelast.

Zowel de stad als de deelstaat Rio de Janeiro heeft drie dagen rouw afgekondigd vanwege de tragedie en het noodweer van woensdag waarbij zes mensen omkwamen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen