Spionageaffaire

Onderzoek naar intimidatie ambtenaren in Maastricht

Print
Onderzoek naar intimidatie ambtenaren in Maastricht

Het stadskantoor in Maastricht, waar 800 ambtenaren werken. Afbeelding: De Limburger

MAASTRICHT / Itteren -

De arbeidsinspectie doet in het stadskantoor van Maastricht al een half jaar onderzoek naar intimidatie en bedreigingen van ambtenaren.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in actie gekomen na een klacht van de CNV en FNV. Een inspecteur is na de zomer in het stadskantoor gesprekken gaan voeren met ambtenaren die zich geïntimideerd voelen door managers of bestuurders. Hij heeft tot nu toe ongeveer veertig mensen gesproken. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de inspecteur heeft volgens diverse bronnen al laten weten dat er waarschijnlijk een geldboete voor de gemeente zit aan te komen.

Weinig geleerd

Maastricht heeft weinig geleerd van een eerdere inspectie die in 2016 en 2017 plaatsvond. Er werden veel gevallen van pesten en intimidatie geconstateerd. Verscheidene ambtenaren kampten met psychische en fysieke klachten als gevolg daarvan. Sommigen hadden zich ziek gemeld.

Lees ook: Reconstructie spionageaffaire Maastricht: burgemeester wist maanden van niets

Een medewerkersonderzoek een jaar later liet geen verbeterd beeld zien. Een op de zes geïnterviewde ambtenaren gaf aan dat hij of zij te maken had gehad met intimidatie, pesten of discriminatie. Dat was aanzienlijk meer dan in andere onderzochte steden.

Lek

Naar aanleiding van een melding van enkele vakbondskaderleden in mei 2018 kwam de inspecteur van SZW weer naar Maastricht. De klachten betroffen nu intimidatie op de werkvloer, en met name op uitgelekte notulen van het Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL).

Lees ook: Het rommelt al maanden in het stadhuis van Maastricht

Daaruit bleek dat wethouder John Aarts liet onderzoeken of hij lastige vakbondsleden juridisch kon aanpakken of zelfs ontslaan. Hij werd het met de ambtenaren niet eens over de arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan voor de overplaatsing naar SSC-ZL, het gezamenlijk kantoor van Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Boven de notulen van het overleg stond niet dat het een concept betrof of dat ze vertrouwelijk waren.

Toen burgemeester Annemarie Penn-te Strake daar door de vakbonden op werd gewezen, liet ze de vakbonden meteen weten dat ze die notulen niet ‘straffeloos’ mochten gebruiken.

Lees ook: Bespioneerde ambtenaar: ‘Alsof ik in Flikken Maastricht of House of Cards was beland’

FNV en CNV reageerden met afschuw op de ontslagdreiging en eisten van Penn dat ze de beschuldiging terugnam. Toen dat eind mei nog niet was gebeurd, namen ze contact op met de Inspectie SZW. De inspecteur was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →