Stankoverlast na ongeval tankauto Alblasserdam

Print
Stankoverlast na ongeval tankauto Alblasserdam

Een tankwagen lekt een mogelijk giftige stof in Alblasserdam. Een deel van Nederland heeft een NL Alert ontvangen en wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar een industrieterrein in Alblasserdam in eerste instantie wegens ‘hevige stankoverlast’. De problemen ontstonden bij een tanktransportbedrijf. De inhoud van één van de tankwagens is mogelijk te warm geworden, waardoor gasvorming ontstond. Het gaat waarschijnlijk om de stof petrolatum. Dit is een versnellingsbakolie.

De brandweer is de tankwagen op dit moment aan het koelen, met een schuimblusbak en een tankautospuit. De brandweer waarschuwt dat mensen tot in de hele regio Utrecht last kunnen hebben van de gasgeur.

NL-Alert

In een deel van Nederland is een NL-Alert uitgedaan voor de stankoverlast. Daarin wordt aangegeven dat het gezondheidsrisico nihil is. ,,De stank kan wel leiden tot misselijkheid en overgeven.” De brandweer zet een waterscherm in. Hierdoor wordt de stank ,,hopelijk verminderd”.

De tankwagen staat op een bedrijventerrein aan de Edisonweg. Omwonenden klagen over een gas- en rubberachtige geur. De klachten komen onder meer uit de Krimpenerwaard en Alblasserwaard, maar ook uit de provincie Utrecht tot in Nijkerk aan toe.

Metingen

Meetploegen brengen de verspreiding van de giftige stof in kaart. Op 400 meter afstand van de tank, wordt de stof in de wind al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm, aldus de brandweer.

Opvanglocatie

Cultureel centrum ‘De Landvast’ fungeert als opvanglocatie voor degenen die in verband met de stankoverlast niet in hun huis kunnen blijven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →