Stankoverlast na ongeval tankauto Alblasserdam

Print
Stankoverlast na ongeval tankauto Alblasserdam

Een tankwagen lekt een mogelijk giftige stof in Alblasserdam. Een deel van Nederland heeft een NL Alert ontvangen en wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar een industrieterrein in Alblasserdam in eerste instantie wegens ‘hevige stankoverlast’. De problemen ontstonden bij een tanktransportbedrijf. De inhoud van één van de tankwagens is mogelijk te warm geworden, waardoor gasvorming ontstond. Het gaat waarschijnlijk om de stof petrolatum. Dit is een versnellingsbakolie.

De brandweer is de tankwagen op dit moment aan het koelen, met een schuimblusbak en een tankautospuit. De brandweer waarschuwt dat mensen tot in de hele regio Utrecht last kunnen hebben van de gasgeur.

NL-Alert

In een deel van Nederland is een NL-Alert uitgedaan voor de stankoverlast. Daarin wordt aangegeven dat het gezondheidsrisico nihil is. ,,De stank kan wel leiden tot misselijkheid en overgeven.” De brandweer zet een waterscherm in. Hierdoor wordt de stank ,,hopelijk verminderd”.

De tankwagen staat op een bedrijventerrein aan de Edisonweg. Omwonenden klagen over een gas- en rubberachtige geur. De klachten komen onder meer uit de Krimpenerwaard en Alblasserwaard, maar ook uit de provincie Utrecht tot in Nijkerk aan toe.

Metingen

Meetploegen brengen de verspreiding van de giftige stof in kaart. Op 400 meter afstand van de tank, wordt de stof in de wind al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm, aldus de brandweer.

Opvanglocatie

Cultureel centrum ‘De Landvast’ fungeert als opvanglocatie voor degenen die in verband met de stankoverlast niet in hun huis kunnen blijven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen