Verbij wint goud op 1000 meter, podium volledig oranje

Print
Verbij wint goud op 1000 meter, podium volledig oranje

Afbeelding: EPA

De 1000 meter voor mannen bij de WK afstanden in Inzell heeft een compleet Nederlands schaatspodium opgeleverd.

Het goud was voor Kai Verbij, die een winnende tijd reed van 1.07,39 (baanrecord). Het zilver ging naar Thomas Krol, die finishte in 1.07,62. De onttroonde titelhouder Kjeld Nuis moest in de laatste rit genoegen nemen met de derde tijd (1.07,81).

Het is de eerste keer sinds de invoering van de WK afstanden in 1996 dat één land de drie medailles op de 1000 meter bij de mannen wint. In de wereldbeker gebeurde het echter dit seizoen alleen al twee keer met deze drie Nederlandse schaatsers. In november in het Japanse Tomakomai won Nuis, gevolgd door Verbij en Krol. Vorig weekeinde in Hamar was de volgorde precies hetzelfde als nu in Inzell.

Verbij

Krol zette als eerste Nederlander in de tiende rit een leidende tijd neer. Daarna ging Verbij eronder in de elfde race en bleef Nuis er in de afsluitende rit boven.

Voor Verbij was het dit seizoen zijn tweede grote individuele titel. Vorige maand won hij in Collalbo de Europese titel op de sprintvierkamp. Op donderdag won hij met Ronald Mulder en Nuis ook al de wereldtitel op de teamsprint.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen