Weert wil met boete nieuwe ‘horrorzomer’ door arbeidsmigranten voorkomen

Print
Weert wil met boete nieuwe ‘horrorzomer’ door arbeidsmigranten voorkomen

Het voormalige officiershotel van de kazerne in Weert. Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Als er na 1 maart nog arbeidsmigranten verblijven op de voormalige Van Horne-kazerne in Weert, dan wil de gemeente daarvoor een boete opleggen van 30.000 euro per week.

De gemeente wil op die manier een nieuwe ‘horrorzomer’, zoals burgemeester Jos Heijmans het onlangs noemde, met veel overlast voorkomen.

De gemeente heeft het voornemen de bestuurlijke boete, een zogenaamde last onder dwangsom, in te zetten aangekondigd bij de huurder (Prismaworx) en verhuurder (Horne Quartier) van het voormalige officiershotel van de kazerne. Daar verblijven volgens de gemeente bijna zestig arbeidsmigranten, voornamelijk Letten. Huisvesting op de kazerne is vanaf 1 januari dit jaar verboden.

Prismaworx heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen het voornemen de last onder dwangsom op te leggen.

Omwonenden van de kazerne vrezen dat het door het oprekken van (juridische) procedures nog vele maanden zal duren voordat de arbeidsmigranten bij de kazerne vertrokken zijn. „Daarmee zouden we wederom geconfronteerd worden met een zomer vol overlast”, aldus boze omwonenden. Zij klaagden vorig jaar over luidruchtige, dronken arbeidsmigranten die in tuinen urineren en lege flessen op straat gooien. Verder zouden de arbeidsmigranten in de bosjes prostituees treffen.

Volgens de omwonenden neemt het aantal arbeidsmigranten op de kazerne niet af. Eerder ging de gemeente ervan uit de plekken van vertrokken arbeidsmigranten niet meer opgevuld zouden worden.

Om arbeidsmigranten toch onderdak te kunnen bieden, wil de gemeente op drie bedrijventerreinen grootschalige huisvesting toestaan. Daar zouden dan maximaal duizend arbeidsmigranten (maximaal vierhonderd per locatie) woonruimte kunnen krijgen.

Vorige week werd bekend dat daarvoor vergunningen waren aangevraagd voor een terrein op bedrijventerrein De Kempen en aan de Graafschap Hornelaan in de buurt van het milieupark van de gemeente. Tegen opvang van arbeidsmigranten op die laatste locatie zijn omwonenden inmiddels in het geweer gekomen. Ze vrezen toestanden als bij de kazerne.

Bas Meijboom, voorzitter van de wijkraad Leuken, wil eerst kijken wat de precieze plannen zijn en wat de status daarvan is, voordat hij een reactie geeft. De wijk Leuken ligt het dichtst bij de geplande locatie aan de Graafschap Hornelaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →