Bekroonde film ‘Grensgeval’ van Peter Crins te zien in Leveroy

Print
Bekroonde film ‘Grensgeval’ van Peter Crins te zien in Leveroy

Een fragment uit de film ‘Grensgeval’.

Leveroy -

De bekroonde film ‘Grensgeval’ van Peter Crins is op dinsdag 12 maart te zien in zaal Pestoeërskoel in Leveroy. De film begint om 20.00 uur.

Bijzonder is dat de film van Leveroynaar Crins voor het eerst te zien is in zijn eigen dorp én dat dit gebeurt in het bijzijn van gouverneur Theo Bovens. Deze avond is een initiatief van Fanfare Concordia die dit jaar 90 jaar bestaat.

De film ‘Grensgeval’ is een uniek document waarin geïnterviewde grensbewoners op indringende wijze vertellen hoe hun leven in het Midden-Limburgs grensgebied met België beïnvloed werd door de Eerste Wereldoorlog. De film verscheen precies een eeuw na het einde van deze oorlog en Crins werkte er net zo lang aan als de duur van de oorlog, namelijk vier jaar. De muziek voor deze film is gecomponeerd door Tim Crins.

Theo Bovens eregast

Na succesvolle voorstellingen in Weert, Hamont, Thorn, Valkenswaard en Molenbeersel is de film over de Eerste Wereldoorlog nu voor het eerst in zijn eigen dorp te zien. Peter Crins ontving op het Limburg Film Festival de Servaas Huysprijs voor zijn film. Deze prijs voor de beste amateurfilm werd hem uitgereikt door Theo Bovens. De gouverneur, van huis uit historicus, is op 12 maart aanwezig in Leveroy

Authentiek materiaal

De verhalen van ooggetuigen vormen de basis van ‘Grensgeval’ en worden ondersteund door authentiek beeldmateriaal en documenten. De dialect gesproken film is Nederlands ondertiteld en laat zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelt. Oud-strijders uit de Belgische grensstreek getuigen in de film van die vier jaar durende strijd in de loopgraven aan de IJzer waar zij gevechten op leven en dood moesten leveren.

De ‘Doodenraad’

Ook het toenmalige grote vluchtelingenprobleem, de vermeende deserteurs, de ‘Doodendraad’, de mensensmokkel, de smokkel van goederen en het uitbreken van de Spaanse griep komen in deze film aan bod. Deze oorlog hield niet op aan de grens en in ‘Grensgeval’ worden ook aan de gevolgen voor Nederlands Limburg uitgebreid aandacht besteed.

De muziek in de film is speciaal hiervoor gecomponeerd door Tim Crins, de audiotechniek is in handen van Paul Bongers en de grafische vormgeving is verzorgd door Jo Brunenberg.

Waarheidsgetrouw

De jury die de Servaas Huysprijs aan Crins toekende, schreef in haar rapport: “De maker heeft met Grensgeval een monument neergezet waarin hij op basis van grondige historische research en persoonlijke getuigenissen welhaast feilloos regionale en internationale geschiedenis verweeft. De verhalen vol herinneringen, gebeurtenissen en de feiten worden op een bijzonder toegankelijke manier verteld. De passie van de maker voor geschiedenis komt tot uitdrukking in een respectvolle en waarheidsgetrouwe benadering van het thema, die van begin tot eind boeit. Het onderwerp overstijgt de regionale invalshoek en krijgt door de herkenbare verhalen over oorlog een universele betekenis. Alleen al daarom is de film een waardevol document om te gaan zien, te bewaren en door te geven.”

Kaartverkoop

Kaarten voor de film op dinsdag 12 maart om 20.00 uur kosten 10 euro en zijn te reserveren via filmgrensgeval@gmail.com. Kaarten zijn ook te koop bij Bakkerij Küster, Dorpstraat 19 in Leveroy. Er is een vrije plaatskeuze en zaal Pestoeërskoel aan de Sillenhoek 4 in Leveroy is geopend vanaf 19.00 uur.

Drieluik

De vertoning van deze film is de start van een drieluik over de twee wereldoorlogen. Op zaterdag 2 november geeft Fanfare Concordia in het kader van haar 90-jarig bestaan een bevrijdingsconcert in het kader van 75 jaar bevrijding. Dit concert met filmmuziek uit oorlogsfilms wordt ondersteund en afgewisseld met beelden en interviews uit de nieuwe film ‘Leveroy 1940-1945’ van Peter Crins. Tenslotte zal later dit jaar deze film ‘Leveroy 1940-1945’ (Een Midden-Limburgs dorp in oorlogstijd) van Peter Crins en Peter Hermans (Stichting Cultuur & Historie) in première gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →