Voetbalclub Flamengo had geen vergunning voor afgebrand slaapvertrek jeugdspelers

Print
Voetbalclub Flamengo had geen vergunning voor afgebrand slaapvertrek jeugdspelers

Vrienden van een van de omgekomen spelers troosten elkaar. Afbeelding: AD/AP

De Braziliaanse voetbalclub Flamengo verzet zich hevig tegen de aanzwellende kritiek dat het slaapvertrek waar afgelopen vrijdag tien jeugdspelers om het leven kwamen niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften.

Volgens de burgemeester van Rio de Janeiro is de Braziliaanse club al 31 keer beboet vanwege het ontbreken van vergunningen voor dit deel van het oefencomplex. De slaapzaal in een ouder deel van het trainingscentrum Ninho do Urubu, stond geregistreerd als parkeerplek en de club was al diverse malen verzocht de vertrekken te sluiten.

Volgens directeur Reinaldo Belotti is er echter helemaal geen verband tussen de brand en het volgens de autoriteiten gebrek aan vergunningen. Volgens hem is de brand ontstaan door een piek in de elektriciteitstoevoer. Hierdoor brak brand uit in de airconditioning. De schommelingen in de elektriciteit zouden zijn ontstaan door een zware storm die Rio die dag aandeed en ook elders in de stad voor zes doden zorgde.

Catastrofale dag

,,Het was een opeenvolging van gebeurtenissen in een catastrofale dag voor Rio, die heeft geleid tot deze nog grotere catastrofe”, zei Belotti. ,,De waarheid is dat het een tragisch incident is. Het is niet gebeurd omdat Flamengo niet voldoende heeft geïnvesteerd in het gebouw of omdat de club zich daar niet druk om maakte. Het gebouw was comfortabel en adequaat. We waren er trots op.”

Vijf van de omgekomen spelers zijn 14 jaar, vier zijn een jaar ouder en één is 16 jaar. Onder de dodelijke slachtoffers is ook de 15-jarige keeper Christian Esmério. Hij gold als een bijzonder talent van Flamengo, een van de grootste clubs van Brazilië, en maakte deel uit van de Braziliaanse selectie onder 17 jaar. Afgelopen december plaatste hij nog een trotse foto van zichzelf met bondscoach Tite van het ‘grote’ Brazilië.

Lees ook: Voetbalclub Flamengo: Fatale brand door reeks tragische momenten

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →