Politie Papoea biedt excuses aan voor martelen van verdachte met slang

Print
Politie Papoea biedt excuses aan voor martelen van verdachte met slang

De verdachte werd ondervraagd met behulp van een slang. Afbeelding: AD

De politie in Papoea heeft zijn excuses aangeboden voor het martelen van een gevangene met een slang. De man werd verdacht van diefstal en weigerde een bekentenis af te leggen.

Een video van de ondervraging met de slang ging de afgelopen dagen rond op internet, waarna er ophef over ontstond vanuit binnen- en buitenland. De agenten die bij de ondervraging betrokken waren, worden op dit moment ondervraagd. Ze zijn tijdelijk geschorst of overgeplaatst.

Racistisch motief

Een woordvoerder van de politie heeft in een officiële verklaring laten weten dat de politie ‘excuses aanbiedt voor het incident’. Volgens een hooggeplaatste bestuurder, Jannus Siregar, klopt het dat de slang werd gebruikt om een verklaring bij de verdachte te ontlokken. Omdat de verdachte afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Papoea, worden de betrokken agenten ook verdacht van het hebben van een racistisch motief.

Ondanks de consternatie gaan er geluiden dat de oorspronkelijke bewoners dergelijke manieren van ondervragen niet ongebruikelijk vinden. Ze zouden juist blij zijn dat de politie harde maatregelen neemt om criminaliteit tegen te gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →