Hartverscheurend: Dierentuinbezoekers zien hoe gepeste aap het zwaar te verduren heeft bij soortgenoten

Print
Bili, een bonobo die in een dierentuin in het Duitse Wuppertal verblijft, gaat momenteel door een zware periode. De 11-jarige aap wordt er om de haverklap op agressieve wijze aangevallen door zijn soortgenoten. Recent opgedoken videobeelden tonen hoe de bonobo zich ter verdediging zo klein mogelijk maakt, terwijl alle andere apen in het verblijf het op hem hebben gemunt. Tot ongeloof bij de bezoekers van de dierentuin.

De bonobo werd geboren in het Engelse Leicestershire, maar werd al snel verstoten door zijn moeder. Na even in Frankfurt te hebben verbleven, kwam de aap in Wuppertal terecht. Maar ook daar lijkt de bonobo nauwelijks rust te hebben gevonden. Hij wordt er regelmatig geslagen en zelfs gebeten door zijn soortgenoten.

Een video van een geschokte bezoeker bracht nu een van die aanvallen in beeld. ,,Na enkele dagen van stilte, gebeurde deze ‘aanval’ vanuit het niets”, aldus de maker van het filmpje. ,,En deze keer deed bijna de hele groep mee.” De dierentuin zelf lijkt niet meteen van plan te zijn om in te grijpen. ,,Deze taferelen zijn natuurlijk niet leuk om te zien. Maar het maakt deel uit van de integratie van een aap bij de groep.”

Petitie
Dierenbeschermingsorganisaties zijn het daar echter niet mee eens. Zo zou Bili volgens hen zware trauma’s hebben opgelopen sinds hij in de Duitse dierentuin verblijft. Een petitie die vraagt om een overplaatsing van de bonobo, werd al door meer dan 270.000 mensen ondertekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →