Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Vuurdoop in de showbandwereld

Concentratie bij Showband Corio-leden (en mijn debuut als muzikant) tijdens de Indoor Winds-wedstrijd in Wijchen.

Concentratie bij Showband Corio-leden (en mijn debuut als muzikant) tijdens de Indoor Winds-wedstrijd in Wijchen. © Stefan Koopmans

Geïnspireerd door WMC mars- en showwedstrijden besluit ik - verslaggeefster van dit evenement voor De Limburger - dat ik in 2021 zélf als muzikant mee doe in Kerkrade. Zonder enige ervaring meld ik me aan bij Showband Corio in Hoensbroek. Zaterdag 9 februari was de muzikale vuurdoop tijdens Indoor Winds.

Kim Noach

Hoe gaat het met de zenuwen? Dat is vlak voor mijn eerste wedstrijd als saxofoniste bij Showband Corio de meest gestelde vraag. Het gaat goed. Totdat tambour-maître Ron Arents de 20 muzikanten 10 minuten voor de show opdracht geeft in formatie te gaan staan backstage. Opeens knalt de onrust met mach 3 door het lijf.

Afgelopen zaterdag maakt de Hoensbroekse Showband Corio zijn debuut op de wedstrijd Indoor Winds (blaasmuziek). Hiermee hebben ze de primeur dat ze in Limburg de eerste zijn die meedoen aan deze competitie.

Groei

Indoor Winds is in 2016 in ons land geïntroduceerd door Paul Doop van Color Guard Nederland (CGN) uit Baarn. Een organisatie die de dans- en muzieksport vertegenwoordigt. Doop wil showbands en drumfanfares die in de wintertijd geen taptoes of streetparades op de agenda hebben staan de kans bieden: „Technisch beter te worden en de algemene kwaliteit te verbeteren over een relatief korte periode van vijf à zes weken waarin je drie keer een wedstrijd hebt.” Deed in 2016 één korps mee aan ‘Winds’, in 2019 is dat aantal al gegroeid tot twaalf deelnemers. Met name de educatie en ontwikkeling wordt genoemd als pre. Het is Doops ambitie om over vijf jaar vijftig deelnemers bij ‘Winds’ te hebben, evenveel als hij dit jaar bij de dansgroepen (colorguards) noteerde.

Enthousiast is ook Michel Smeets uit Brunssum die als instructeur verbonden is aan Showband Corio. Smeets vindt Indoor Winds een mooie kans om met Corio te experimenteren met choreografie en muziek. Voor mij komt mijn debuut als spelend lid heel rap nabij. Ik had mijn stip op de horizon in 2021 staan tijdens het volgende WMC, maar nee, Smeets heeft me al ingetekend voor deze competitie.

Kippenvel

Een jaar nadat ik voor het eerst een saxofoon in handen nam en noten leerde lezen, marcheer ik tussen de routiniers van Corio. „Zeker op jouw leeftijd is het niet makkelijk muziek te leren spelen”, zegt een collega serieus. Als ik (43 jaar) begin te lachen, zegt hij dat het positief en niet lullig bedoeld is.

Waarom ik dit doe, willen mensen weten. Omdat samen met anderen muziek maken een energie geeft, die je van kop tot teen in kippenvel zet. Op moment dat je midden ín een korps staat en de muziek begint, ben je één. Misschien klinkt het klef, maar precies dáár draait het om. En dat is alle uren repeteren, het doorbijten in een moeilijke choreografie (voor mij als beginner) absoluut waard.

Muziek spelen én ook nog op de goede coördinaten lopen blijkt - de eerste paar repetities - onmogelijk. Navraag bij de anderen leert dat vooral veel doen moet voorkomen dat ik als een vrouwelijke ‘Mister Bean’ over het veld draaf. Nét een halve tel te laat achter de meute aan.

Spugen

„Probeer vooral ook te genieten”, drukt muziekdocent Ron Daelemans me op het hart. Eenmaal aan de start voor een bomvolle zaal in Wijchen kan ik alleen maar hopen dat ik niet projectiel brakend door de zaal de show ‘steel’. Een vriendin die last had van humor, tipte me al eerder áls ik dan toch moest spugen, dat dóór de saxofoon moest doen. Misschien leverde dat nog extra bonuspunten op voor special effects.

Binnen no time is ons optreden voorbij en sta ik een beetje verdwaasd (en met vrees voor de uitslag) buiten.

De jury in Wijchen blijkt een stuk milder dan we vermoedden. We eindigen als eerste in onze discipline met ruim 74 punten. Het nieuws verrast de groep volledig, maar is een enorme opsteker om de eerste van de drie wedstrijden mee te beginnen. En mijn vuurdoop als muzikant is daarmee meer dan geslaagd. En het allerleukste? Ik heb genoten van mijn optreden.

Indoor Winds Limburg

Instructeur/arrangeur Michel Smeets van Showband Corio gaat Indoor Winds Limburg breed oppakken. „Ik hoop jaarlijks met muzikanten van harmonieën en fanfares uit de hele provincie op projectbasis een show te maken. Denk aan 25 (koper)blazers en een 4 à 5-tal slagwerkers. Het is een prima manier om te proeven aan show. Sommigen zullen uit hun comfortzone moeten komen, maar juist daar leer je van. En na afloop van de competitie zit je niet vast aan een lidmaatschap.”

Indoor Winds is een competitie van Color Guard Nederland en opgezet voor korpsen om in de rustige winterperiode nieuwe shows te ontwikkelen waarbij (technische) ontwikkeling en educatie voorop staan. Deelnemers kunnen niet degraderen zoals bij concoursen waardoor ‘Winds’ ruimte biedt te experimenteren.

www.cgnunited.nl

Ander nieuws:

Ander nieuws: