Martijn van Helvert: kies voor Telescope, niet voor zinkmijn

Print
Martijn van Helvert: kies voor Telescope, niet voor zinkmijn

Afbeelding: Marcel van Hoorn

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) uit Susteren vindt dat de autoriteiten in België niet akkoord moeten gaan met het heropenen van de zinkmijn in Plombière.

Zo’n heropening is volgens hem een grote bedreiging voor de gewenste komst van de Einstein Telescope; het hightech miljardenproject op tweehonderd meter diepte onder het Limburgse, Duitse en Belgische Heuvelland.

De telescoop is gediend met zo min mogelijk onrust in de ondergrond om zwaartekrachtgolven uit het heelal zo goed mogelijk te kunnen opvangen. Van Helvert heeft daarover vrijdag in het Beneluxparlement in Brussel kritische vragen gesteld en draagvlak gezocht voor de komst van de Einstein Telescope. Los van de aantasting van de natuur, is heropening van een zinkmijn - vergeleken met de komst van de Einstein Telescope – vooral een stap achteruit, zegt hij

In de podcast ‘Einstein Telescope – Big Bang voor het Heuvelland’ van De Limburger hielden deskundigen zich afgelopen week op de vlakte over de bedreiging van de zinkmijn voor de komst van de Telescope. Hydrogeoloog Bjorn Vink denkt dat de mijn niet meer geëxploiteerd zal worden tegen de tijd dat de Einstein Telescope – na 2030 - in werking treedt, mocht die aan deze Euregio worden toegewezen. Sardinië is de concurrent voor de komst van het project.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →