Verkeer

Verkeerslawaai Parijs maakt mensen ziek

Print
Verkeerslawaai Parijs maakt mensen ziek

Afbeelding: iStock

Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai.

Wie gezond wil leven, kan beter wegblijven uit Parijs en omgeving. Het verkeer maakt er namelijk zo’n herrie dat mensen er letterlijk ziek van worden. Bijna 90 procent van de bewoners heeft te maken met excessieve geluidsoverlast van vliegtuigen, auto’s en treinen. Die overlast overschrijdt internationale normen.

Ziek

Een inwoner van groot-Parijs is in zijn of haar leven daarom gemiddeld 10,7 maanden langer ziek dan iemand die elders in Frankrijk woont. Sommige inwoners zijn zelfs meer dan drie jaar langer ziek door geluidsoverlast.

Dat blijkt uit een grote studie van het officiële onderzoeksbureau Bruitparif. Dat deed vorig jaar metingen in de Franse hoofdstad en eromheen in een gebied met 10,1 miljoen inwoners. Van hen bleken meer dan negen miljoen mensen ‘bloot te staan aan geluidsniveaus die hoger liggen dan wat de Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert’.

Groot-Parijs heeft 3 vliegvelden, 1700 kilometer asfalt, 7 treinstations en 16 metrolijnen. Op de ringweg rond Parijs alleen al rijden 1,2 miljoen auto’s per dag. Gemiddeld zorgt wegverkeer voor de meeste overlast. Maar de vliegvelden rond Parijs zijn lokaal de grootste stoorzenders. Met name vliegveld Charles de Gaulle, ten noorden van de stad, zorgt voor een enorme overlast in de directe omgeving.

Compans

Het dorpje Compans is er het ergst aan toe. Dat ligt bijna tegen de landingsbanen aan en ook nog ingeklemd tussen twee snelwegen. De bewoners zijn daardoor 38,1 maanden langer ziek dan andere Fransen: een ‘record’. „Geluidsoverlast is niet alleen iets wat je kwaliteit van leven aantast, maar is ook iets dat echt een bedreiging is voor je gezondheid”, aldus Fanny Mietlicky, directrice van Bruitparif. Uit studies van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat geluidsoverlast leidt tot hart- en vaatziekten, stress, slapeloosheid en concentratieproblemen.

Ziekenhuis

Volgens het Europees Milieu Agentschap overlijden in de EU jaarlijks meer dan 16.000 mensen voortijdig aan ziektes en aandoeningen als gevolg van geluidsoverlast. Zo’n 72.000 mensen belanden er jaarlijks door in het ziekenhuis. De EU tikte Frankrijk al eerder op de vingers omdat niet genoeg gedaan wordt tegen geluidsoverlast. „Het is dringend nodig dat de overheid iets doet”, aldus Mietlicky. „Steden worden steeds voller en de drukte neemt toe, zeker in de luchtvaart.”

Bruitparif berekende dat de gezondheidszorg een extra jaarlijkse kostenpost heeft van 5,4 miljard euro door de geluidsoverlast in Groot-Parijs. In dat bedrag is nog niet alles meegerekend. ‘Er zijn ook nog kosten voor bedrijven waar mensen zich ziek melden, onroerend goed wordt minder waard, en op scholen ontstaan leerachterstanden’, schrijft Bruitparif.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen