Van Boekel negeert tweemaal de VAR: ‘Ik sta nog steeds achter mijn beslissing’

Print
Van Boekel negeert tweemaal de VAR: ‘Ik sta nog steeds achter mijn beslissing’

Pol van Boekel maakt het ‘VAR-gebaar’ ten teken dat hij op advies van Danny Makkelie naar de beelden gaat kijken. Afbeelding: AD/BSR Agency

Arbiter Pol van Boekel heeft zondag tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV tweemaal de videoscheidsrechter genegeerd. Dat vertelde arbiter Reinold Wiedemeijer vanuit de videoruimte van de KNVB aan FOX Sports.

Danny Makkelie, de videoscheidsrechter van het duel, adviseerde Van Boekel een strafschop te geven omdat Timo Letschert lang aan het shirt van spits Luuk de Jong van PSV trok. ,,Hij solliciteerde naar een strafschop, maar Van Boekel blijft eindverantwoordelijk”, zei Wiedemeijer.

Makkelie vond in de slotfase dat FC Utrecht een strafschop moest krijgen. Denzel Dumfries gleed uit maar vloerde wel zijn directe tegenstander. ,,Hij kon er misschien wel niets aan doen”, zei Wiedemeijer. ,,En daarom vond Van Boekel het geen strafschop. Maar de regel is dat hij een overtreding maakt. Daarom vonden wij het een strafschop.”

Heel ongelukkig

De hoofdrolspeler zelf, Pol van Boekel, bleef ook nadat hij de beelden in de catacomben nog eens had bekeken bij zijn beslissing. ,,Ik zie op de beelden dat Denzel Dumfries wegglijdt, en vervolgens is er contact. Maar ik denk dat als je wegglijdt, dan is dat gewoon heel ongelukkig. Ik blijf daarom bij mijn beslissing. Net als bij De Jong kun je ‘m geven, maar doordat Dumfries uitglijdt vind ik het heel ongelukkig. Op het moment dat je dan contact maakt met je tegenstander vind ik het geen bewuste overtreding.”

Van Boekel werd bij FOX Sports geconfronteerd met de reactie van Wiedemeijer. ,,Dat mag hij vinden. Hij is er ook al heel lang uit hè, die Reinold”, zei de arbiter met een knipoog. ,,Ik heb zijn commentaar niet gehoord, maar de beelden wel gezien en nogmaals: daar sta ik nog steeds achter.”