Aantal doden in het verkeer opnieuw gestegen

Print
Aantal doden in het verkeer opnieuw gestegen

Afbeelding: Getty Images

Het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer blijft stijgen, schrijft De Telegraaf. Ondanks campagnes om de verkeersveiligheid te vergroten, vielen ook afgelopen jaar weer meer slachtoffers.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers over 2018 van de Nationale Politie en het Verbond van Verzekeraars, die een eigen registratie van verkeersslachtoffers voeren. De ’schaduwlijst’ laat zien dat er vanaf 2014 ieder jaar meer doden vallen in het verkeer. Het afgelopen jaar steeg dat aantal van 510 in 2017 naar 522.

Pakkans

,,We werken keihard aan maatregelen en gedragsverandering, maar dat biedt kennelijk geen soelaas’’, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN). ,,Wij denken dat veel weggebruikers ervaren dat de pakkans toch gering is en daarom blijven ze zich onverantwoord gedragen.’’

De politie en verzekeraars hanteren de eigen schaduwlijst STAR (Smart Traffic Accident Reporting) om dagelijks het aantal slachtoffers te kunnen bijhouden. ,,Zo kunnen we ontwikkelingen zien en waar nodig ingrijpen als ergens ineens veel slachtoffers vallen’’, aldus een woordvoerder. Het CBS komt in april met cijfers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →