Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Drama Flamengo: tien voetbaldromen gesmoord in de vlammen

Drama Flamengo: tien voetbaldromen gesmoord in de vlammen

Fans in tranen bij het voetbalcomplex in Rio de Janeiro. Afbeelding: AD/AFP

Alle jongetjes in Brazilië dromen ervan: profvoetballer worden. De brand bij het immens populaire Flamengo maakte een einde aan de illusies van tien toptalenten en hun familie.

Vijftien jaar zou Arthur Silva zaterdag geworden zijn. Een kroonjaar in Brazilië, traditiegetrouw groots gevierd, met nette pakken en galajurken. Maar in plaats daarvan werd de jonge voetballer, een van de tien jeugdspelers die vrijdag omkwamen bij de brand in het trainingscentrum van Flamengo in Rio de Janeiro, die dag begraven in zijn woonplaats Volta Redonda, zo’n 150 kilometer ten noordwesten van Rio.

Gekleed in het klassieke, roodzwart horizontaal gestreepte Flamengo-shirt gooit jeugdvriend Vinícius, die van kinds af aan met Arthur voetbalde op straat, zich op de withouten kist. Het lijkt op een laatste omhelzing. ,,Je was een broer voor mij’’, roept hij. Dan breekt moeder Maria, die haar zoon alleen opvoedde nadat vader Funeca in 2009 op straat werd doodgeschoten, met Arthur op zijn arm. ,,Dit wordt mijn jaar. Nu gaat het gebeuren’’, had hij haar nog maar een week geleden gezegd, toen hij na een maand vakantie in de vertrouwde omgeving van familie en vrienden terugkeerde naar het trainingscomplex Ninho do Urubu (het gierennest) in het westen van Rio. Aan het eind van de ceremonie klinkt het clublied van Flamengo. ‘Eens Flamengo, Flamengo tot in de dood’, luidt de tekst. Het lied heeft deze dagen aan speciale betekenis gewonnen en wordt steevast afgespeeld op de vele herdenkings- en rouwdiensten voor de omgekomen jeugdtalenten.

Rijkste club

Arthur Silva (14), Átilho Paixão (14), Bernardo Pisetta (14), Christian Esmerio (15), Gedson Santos (14), Jorge Eduardo (15), Pablo Henrique (14), Rykelmo de Souza (16), Samuel Thomas (15), Vitor Isaías (15). Achter elke naam een door de vlammen gebroken droom. Vrijwel ieder jongetje in Brazilië wil profvoetballer worden, het liefst bij Flamengo, de grootste, populairste en rijkste club van het land. Door een fijnmazig scoutingsysteem en netwerk van voetbalscholen vindt de club talenten in alle uithoeken van Brazilië. Zoals aanvaller Átilho, die door de club werd opgepikt in Lagarto, een stadje in het noordoosten van Brazilië, 1800 kilometer van Rio. Elke avond belde hij met zijn vader Damião. ,,Anders kon ik niet slapen en dat wist Átilho’’, vertelde hij tegen TV Globo. ,,Ook de avond voor de brand belde hij. Ik vroeg hoe het met hem ging. ‘Goed, papa. Ik ga trainen in het Maracanã’, zei hij.’’

Het gemis van en door familie en vrienden is de prijs voor een mooie toekomst als goedbetaalde prof. Ook voor de ouders, niet zelden van bescheiden of zelfs arme afkomst. Met pijn in het hart zien vaders en moeders hun zoons vertrekken naar Ninho do Urubu, waar ze trainen, wonen en studeren. Flamengo is geen uitzondering, de meeste Braziliaanse profclubs hebben een dergelijk opleidingscentrum. Maar de klank van de club is net iets magischer en het recent nog voor zo’n 6 miljoen euro opgeknapte trainingscomplex net iets moderner. Behalve dan het gedeelte dat nog uit containers bestond en vrijdag in vlammen opging. Pijnlijk genoeg zouden de spelers die daar verbleven deze week verhuizen naar gerenoveerde woonvertrekken.

Soms hebben spelers in opleiding steun aan elkaar, zoals de talentvolle keeper en jeugdinternational Christian Esmeiro - die volgende maand na zijn 16de verjaardag zijn eerste profcontract zou tekenen - en rechtsback Samuel Thomas. Zij groeiden samen op en speelden bij dezelfde club in Madureira, een gewelddadige risicowijk in Noordwest-Rio. Meer dan tien jaar waren ze onafscheidelijk en op het gierennest deelden ze een kamer. Samen kwamen ze om in de vlammen.

In een enkel geval krijgt een speler ver van huis steun van een naar Rio verhuisd familielid. Zo was Werly, centrale verdediger bij Flamengo’s rivaal Vasco, de steun en toeverlaat van neef Pablo Henrique. Vrijdag had hij de droeve taak Pablo te identificeren.

Drama Flamengo: tien voetbaldromen gesmoord in de vlammen
Restanten van de brand. Foto: AD/BSR Agency
Drama Flamengo: tien voetbaldromen gesmoord in de vlammen
Verdriet bij jonge spelers. Foto: AD/AP
Drama Flamengo: tien voetbaldromen gesmoord in de vlammen
Tijdens de uitvaart van een van de slachtoffers, Christian Esmerio Candido. Foto: AP/AD