Zwemclubs Weert in de knel door zware bezuinigingen

Print
Zwemclubs Weert in de knel door zware bezuinigingen

Waterpolo is een van de activiteiten van HZPC De Rog. Afbeelding: archief Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Lagere subsidies en hogere huurtarieven voor het zwembad hebben de zwemclub De Rog en de Reddingsbrigade Weert hard getroffen. Beide clubs hebben moeite het hoofd boven water te houden.

Bij een grote bezuinigingsronde in 2016 werd het ‘maatschappelijk tarief’ voor de huur van zwembad de IJzeren Man voor verenigingsactiviteiten verhoogd. Bovendien verviel de huurbijdrage van de gemeente voor de zwemlessen die beide clubs geven. Voor de zwemlessen van De Rog en de Reddingsbrigade Weert werd vanaf 2017 een hoger commercieel tarief gehanteerd.

Kostenbesparing

Beide verenigingen hebben geprobeerd door kostenbesparing en hogere contributie de zaak draaiende te houden, maar dat lukt maar ternauwernood. Wat de zwemlessen betreft, vinden ze het belangrijk die aan te houden, omdat ze in sterke mate voor aanwas van de verenigingen zorgen.

Reden voor de gemeente om nog eens te kijken naar de tarieven. Die komt nu tot de conclusie dat ze het ‘maatschappelijk’ tarief voor de eigen activiteiten te hoog heeft aangehouden. Die gaan omlaag. De huur van het 25-meterbad wordt bijvoorbeeld 39 euro per uur in plaats van 44 euro per uur.

Als steun voor de zwemlessen gaat ook het commercieel tarief fors omlaag. Voor De Rog betekent dat bijvoorbeeld een verlaging van de huurprijs voor het 25-meterbad van 101 naar 79 euro.

De lagere huurtarieven van het zwembad gaan overigens ook gelden voor de Triathlonvereniging Weert en duikvereniging De Peddemoeëk.