‘Geluidsrapporten zonnepark Smakt bevatten onjuistheden’

Print
‘Geluidsrapporten zonnepark Smakt bevatten onjuistheden’

Een veld met zonnepanelen stuit op groot verzet in Smakt. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Smakt -

De twee geluidsonderzoeken naar zonnepark in Smakt bevatten onjuistheden. Daardoor is het volgens onderzoeksbureau Kragten onmogelijk voor de Venrayse gemeenteraad om dinsdag een deugdelijk besluit te nemen of het park al dan niet een bron van overlast voor het dorp gaat worden.

Het 25 hectare groot park, waarmee energie voor 7700 huishoudens moet worden opgewekt, stuit op grote weerstand in het dorp. Inwoners vrezen onder meer dat het veld met zonnepanelen het geluid van geluid van het verkeer over de almaar drukker wordende A73 gaat weerkaatsen. Ze wantrouwen bovendien initiatiefnemer Kronos Solar uit München, die in hun ogen amper communiceert en informeert, en hebben ook steeds minder vriendelijke woorden over voor de gemeente Venray die mee wil werken aan het initiatief.

Rekenmodel

Volgens Kragten, dat op verzoek van omwonenden de twee geluidsrapporten over het zonnepark bekeek, is op basis van de rapporten niet vast te stellen of er sprake is van overlast. Bij die onderzoeken is volgens Kragten namelijk uitgegaan van een verkeerde rekenmodel. Ook is er volgens het bureau geen rekening gehouden met de negen omvormers die op het zonnepark zelf komen te staan. Die zorgen ook 24 uur per dag voor geluid en zouden invloed kunnen hebben op de omgeving. Kragten adviseert daarom dat er een nieuw akoestisch onderzoek gedaan wordt “dat voldoet aan de geldende wet- en regelgeving”.

Gemeenteraad

Of de gemeenteraad het advies van Kragten gaat volgen wordt dinsdagavond duidelijk. Dan buigt de Venrayse politiek zich over het plan voor het zonnepark in Smakt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje