Premier Rutte dinsdag om tafel met klimaatspijbelaars

Print
Premier Rutte dinsdag om tafel met klimaatspijbelaars

Afbeelding: MARTIJN BEEKMAN

Premier Mark Rutte gaat dinsdagmiddag in gesprek met een groep scholieren die vorige week onder schooltijd in Den Haag actie hebben gevoerd voor klimaatmaatregelen.

Bij het gesprek zal ook minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aanwezig zijn. Rutte liet vrijdag al weten zo snel mogelijk met de klimaatspijbelaars om tafel te willen gaan. Wel buiten schooltijd, benadrukte hij met een knipoog. ‘Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar de jongere generaties krijgen het meest te maken met de gevolgen’, voegde de premier toe.

De leerlingen, verenigd onder Youth For Climate, lieten zondag weten dat er deze week geen nieuwe actie komt. ,,Na het succes van vorige week zou het goed kunnen dat er nog een staking aankomt, alleen niet deze week. Nu willen we eerst in gesprek met Rutte en Wiebes gaan, en op basis daarvan bepalen of we weer gaan staken en wanneer.’’

Mars

Circa 15.000 scholieren voerden afgelopen donderdag op het Haagse Malieveld actie voor betere en strengere klimaatmaatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’ en ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’. De mars verliep rustig en zonder problemen.

Rutte prees de leerlingen voor hun actie, en noemde het een ‘belangrijk signaal’ dat jongeren zo betrokken zijn. Wel benadrukte hij dat Nederland al hoge klimaatambities heeft. ,,Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering.’’

Lees ook:‘Hoop dat partijen zich eens achter de oren krabben’