DEN HAAG

ACM let op energiecontracten zzp’ers

Print
ACM let op energiecontracten zzp’ers

Afbeelding: ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat scherper toezien op energiecontracten voor kleine zelfstandigen.

De toezichthouder krijgt sinds een jaar steeds meer signalen dat zzp’ers worden benaderd door energiebedrijven met zakelijke contracten, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Die zijn lucratiever voor energieleveranciers en bieden minder bescherming voor zzp’ers dan consumentencontracten.

Opzegvergoeding

Bij contracten voor consumenten is de opzegvergoeding beperkt, terwijl dat bij zakelijke gebruikers niet zo is. Bovendien krijgen consumenten een bedenktijd en sluiten ze pas een overeenkomst als ze daadwerkelijk een schriftelijk contract ondertekenen. Bedrijven hebben geen bedenktijd en zitten al aan een contract vast als ze telefonisch ja hebben gezegd.

Voor veel zzp’ers is het energiecontract wat ze afsluiten dat van hun huis. Volgens de ACM mag daarvoor geen zakelijk contract worden afgesloten omdat de eerste functie daarvan de woonfunctie is.

De ACM is nu nog met energieleveranciers in gesprek. Als de sector geen beterschap toont, kan de toezichthouder overgaan tot het opleggen van een last onder dwangsom of uiteindelijk boetes uitdelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen