Primeur in Sevenum: OLS voor tieners

Print
Primeur in Sevenum: OLS voor tieners

De tieners kunnen straks een beeldje winnen, maar dat zal geen Um zijn. Afbeelding: Laurens Eggen

Sevenum / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Kronenberg / Evertsoord -

Voor het eerst in de geschiedenis van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) wordt er dit jaar een schietwedstrijd voor tieners tot 15 jaar gehouden. Sevenum, het dorp dat het OLS 2019 organiseert, krijgt de primeur.

Het eerste OLS voor tieners wordt op zaterdag 13 juli op het OLS-schietterrein in Sevenum gehouden. Dat is de dag waarop de zestallen die een week eerder het grote OLS hebben overleefd terugkomen om te kavelen. Terwijl de overgebleven schutterijen bepalen wie D’n Um mee naar huis mag nemen, zullen de tieners onderling uitmaken wie het eerste OLS voor jongeren gaat winnen.

Het nieuwe evenement heeft nog geen eigen naam. De OLS-federatie is op zoek naar een titel die past bij dit schuttersfeest voor de jeugd, dat niet verward mag worden met het bestaande kinjer-OLS voor basisschoolleerlingen. Dat wordt op 25 juni, ook in Sevenum, gehouden. „We zoeken al langer naar een manier om de jeugd tot 15 jaar meer bij de schutterswereld te betrekken”, zegt Bernie van Lierop van de OLS-federatie. „Tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest lopen tieners vaak mee in de optocht als bordjesdrager of bij een vendelgroep. Maar eenmaal terug op de schuttersweide is er doorgaans niet speciaal iets voor tieners georganiseerd.”

Drietallen

Vandaar ook, dat de OLS-federatie heeft besloten om de jeugd vanaf dit jaar een eigen OLS te geven. „Het is een eerste probeersel”, legt Van Lierop uit. „Jongeren die bij een schutterij horen, kunnen zich aanmelden. De tieners schieten op dit eerste OLS niet in een zestal, maar in drietallen. We doen er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te houden.” Van Lierop hoopt dat tussen de vijftig en zestig drietallen aan het jongeren-OLS deelnemen. „Dit jaar houden we het jeugd-OLS nog tegelijkertijd met de kavelronde. Maar als het succesvol blijkt, kan dit wat ons betreft uitgroeien tot een zelfstandig evenement.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen