Zuyderland Glana in Geleen uitvalsbasis voor Huis van de Wijk

Print
Zuyderland Glana in Geleen uitvalsbasis voor Huis van de Wijk

Huis van de Wijk gaat in De Kluis en Geleen Zuid ondersteuning bieden aan ouderen buiten reguliere zorg om. Afbeelding: Ingimage

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Wijkgerichte hulp en ondersteuning bieden, buiten de reguliere zorg om, in de wijken Geleen Zuid en De Kluis. Daarmee start donderdag het Huis van de Wijk.

Uitvalsbasis van het Huis van de Wijk wordt zorgcentrum Zuyderland Glana in Geleen, dat ook initiatiefnemer van het project is.

Bedoeling is ouderen, die steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, in de omliggende wijken te betrekken bij sociale activiteiten in het zorgcentrum: van rolstoeldansen tot yoga, van kienen tot het lenen van een biebboek. Volgens Angelique Fredrix-Pilon, medewerker dagbesteding en welzijn, wil Zuyderland zo de wijk binnen halen.

Klusjes

Ook wordt het Huis van de Wijk uitvalsbasis van vrijwilligers en stagiairs die in de buurt mensen helpen bij het doen van boodschappen, het uitlaten van de hond, huishoudelijke klusjes of het verzorgen van een maaltijd.

Voor sommige klusjes wordt een bijdrage gevraagd, maar veel wordt gratis verzorgd, legt Fredrix-Pilon uit. „Het klopt dat er ook supermarkten zijn die boodschappen aan huis brengen. Maar het gaat ook om het sociale contact. Onze vrijwilligers gaan bijvoorbeeld samen met een oudere de boodschappen doen. Het is dan ook een uitje.”

Vrijwilligers

In Zuyderland Glana zijn al 250 vrijwilligers actief voor de cliënten die daar wonen. „Maar die vrijwilligers zijn bijna allemaal rond de 75 jaar. Voor het Huis van de Wijk zoeken we nu ook jongere vrijwilligers. Inmiddels hebben er zich al dertig aangemeld, die we onder meer geworven hebben tijdens een jaarmarkt in de wijk”, zegt Fredrix Pilon.

Verder gaat het Huis van de Wijk gebruikmaken van stagiairs van het Graaf Huyn College (opleiding zorg & welzijn) en van de verpleegkundige opleiding van Leeuwenborgh in Sittard en Heerlen.

Huisartsen

Via onder meer de thuiszorg, huisartsen, de Zonnebloem, HIP Westelijke Mijnstreek en De Brug worden wijkbewoners gewezen op de mogelijkheid tot ondersteuning vanuit het Huis van de Wijk. De eerste acht geïnteresseerde wijkbewoners hebben zich al voor de start van het project gemeld.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje