Besluit zonnepark Smakt wordt uitgesteld

Print
Besluit zonnepark Smakt wordt uitgesteld

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Smakt -

De gemeenteraad van Venray neemt dinsdag geen besluit over de komst van een zonnepark in Smakt. Coalitiepartijen CDA, Venray Lokaal en D66, die samen een meerderheid in de gemeenteraad hebben, willen dat er eerst kaders komen voor het inpassen van weides vol zonnepanelen in Venray.

Het besluit is opmerkelijk, omdat de drie partijen een week geleden nog niets wilden weten van het uitstellen van het besluit toen Pro Venray-fractieleider Joep Gielens daar om vroeg. „Dat vonden wij op dat moment nog te voorbarig, omdat we volop bezig waren informatie te verzamelen”, melden de drie fractieleiders in een bericht aan de raad waarin ze melden het besluit over het ‘zonnepark’ alsnog uit te willen stellen.

Vragen

De drie partijen vinden de tijd nog niet rijp voor een besluit van de gemeenteraad, onder meer na een gesprek met de dorpsraad van Smakt. „Er zijn nog te veel onbeantwoorde vragen”, aldus de fractieleiders, die vanavond de voorzitter van de gemeenteraad zullen vragen het voorstel van de agenda te halen.

Weerstand

Het plan voor het park van 25 hectare in Smakt, waarmee energie voor 7700 huishoudens moet worden opgewekt, stuit op grote weerstand in het dorp. Inwoners vrezen onder meer dat het veld met zonnepanelen het geluid van het razende verkeer over de almaar drukker wordende A73 gaat weerkaatsen.

Kragten

In twee geluidsrapporten luidt de conclusie dat er van geluidsoverlast geen sprake kan zijn, maar volgens het door bewoners van Smakt ingehuurde bureau Kragten kloppen die rapporten niet. Volgens Kragten zijn in die geluidsonderzoeken verkeerde cijfers gebruikt om eventuele overlast te berekenen. Bovendien is er ook geen rekening gehouden met apparatuur op het park die ook het nodige geluid produceert.