Kooptoerist steeds zeldzamer in Weert

Print
Kooptoerist steeds zeldzamer in Weert

Vooral oudere mensen bezoeken de binnenstad van Weert. Afbeelding: archief Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De gemiddelde bezoeker van de binnenstad van Weert komt uit de buurt, is 54 jaar en doet er vooral doelgerichte aankopen. Kooptoeristen worden steeds zeldzamer.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP) en de Radboud Universiteit Nijmegen. De gemeente heeft DTNP ingeschakeld om een voorstel te doen voor een nieuwe opzet van de weekmarkt in Weert. Daarbij nam het bureau met een enquête ook de bezoekers van het centrum onder de loep. Uit de resultaten blijkt dat de belangrijkste bezoekersgroep van het centrum bestaat uit inwoners. Bijna driekwart van hen komt naar de binnenstad voor boodschappen of om een speciale aankoop te doen.

Recreatief winkelbezoek

Het recreatief winkelbezoek in Weert wordt, net als in andere middelgrote centra, steeds kleiner. Het gaat daarbij om bezoekers van de binnenstad die gaan winkelen zonder dat ze van tevoren hebben bedacht wat ze willen kopen.

Het recreatief verblijf in de binnenstad waarbij winkelen niet de hoofdrol speelt, groeit juist. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die een horecazaak bezoeken of een wandeling maken. Dit recreatief verblijf is met 11 procent van het totaal aantal bezoekers in Weert nog redelijk beperkt. Uit onderzoek uit 2017 blijkt namelijk dat in vergelijkbare centra het recreatief verblijf 15 procent is. De winkeliers (BIZ Ondernemers) en de gemeente proberen op deze trend in te spelen door naast winkelbezoek de ‘beleving’ in de binnenstad te stimuleren.

Hoge leeftijd

Opvallend is wel dat de bezoekers van de Weerter binnenstad gemiddeld een hoge leeftijd hebben. Bijna twee derde van de bezoekers is ouder dan 50 jaar, een gevolg van het feit dat in de directe omgeving veel oudere huishoudens zijn. In de gemeente Weert is 22,5 procent van de inwoners 65 jaar of ouder, landelijk is dat gemiddeld 19 procent. De vergrijzing blijft volgens verwachting in Weert ook de komende decennia bovengemiddeld hoog.