Drugs

Rechter: verlamde verdachte genoeg gestraft na ripdeal en dollemansrit

Print
Rechter: verlamde verdachte genoeg gestraft na ripdeal en dollemansrit

Ter illustratie Afbeelding: iStock

Weert / Venlo -

Een ripdeal in Venlo mondde op 25 september 2016 uit in een dollemansrit waarbij schoten vielen. De politieachtervolging eindigde in Weert. Een van de verdachten werd geraakt door een politiekogel en is sindsdien verlamd. De rechtbank in Roermond deed maandag uitspraak in de zaak.

Twee Belgen gingen die bewuste zondag in 2016 naar een woning in Venlo om wiet te kopen. Toen ze daar binnen waren ontaardde de koop in een ripdeal. Onder dreiging van een wapen eisten ze vijf kilo hennep op. Kort daarna sloegen de twee in een auto op de vlucht.

Doffe knallen

Een agent zag de vluchtwagen haastig de oprit afrijden en ging er achteraan. Onderweg zag hij nog twee mannen haastig instappen, waarna de achtervolging doorging. Op een gegeven moment minderde de vluchtauto snelheid en zag de agent een hand verschijnen uit het opengedraaide raam. In die hand zag hij ‘iets dat leek op een wapen’. De agent, zo verklaarde hij later, hoorde doffe knallen en vreesde voor zijn leven. „Uit angst voor mijn eigen veiligheid ben ik met mijn hoofd achter het stuur van het dienstvoertuig gezakt. Ik hoorde zeker drie doffe knallen.” Op de achterbank van de auto werd later een huls gevonden, vermoedelijk van een gasalarmpistool.

Nadat de auto de A73 was opgereden, verloor de agent deze uit het oog. Andere politiewagens namen het over. De achtervolging eindigde op de Ringbaan Noord in Weert.

Verlamd

Bij de politieactie werd geschoten. Een van de verdachten werd geraakt door politiekogels en is sindsdien verlamd. Hoewel de rechter hem maandag schuldig achtte, vindt de rechtbank dat hij genoeg gestraft is. Hij kreeg geen straf opgelegd.

De twee andere verdachten die in de auto zaten, beiden afkomstig uit België, kregen 29 en 17 maanden celstraf opgelegd. De zaak tegen een andere medeverdachte werd eerder al geseponeerd.

Beroofd

De mannen die beroofd werden in Venlo hebben allebei een celstraf opgelegd gekregen van 81 dagen, omdat ze vijf kilo wiet voorhanden hadden. Het voorarrest wordt daarvan afgetrokken.