Spoorwegen

Chroom-6: defensiepersoneel wil basisvergoeding zoals in Tilburg

Print
Chroom-6: defensiepersoneel wil basisvergoeding zoals in Tilburg

Een Prepositioned Organizational Materiel Storage site (POMS) van Defensie in Eygelshoven Afbeelding: ANP

Sittard -

Oud-werknemers van defensie die hebben blootgestaan aan chroom-6 willen eenzelfde basis-schadevergoeding als hun lotgenoten die in Tilburg bij NedTrain aan de kankerverwekkende stof zijn blootgesteld. Dit eist letselschadespecialist Yme Drost, namens driehonderd van zijn cliënten.

De gemeente Tilburg meldde vorige week dat zo’n achthonderd mensen die tussen 2004 en 2012 in een werkplaats van de NS oude treinstellen opschuurden en daarbij niet werden beschermd tegen chroom-6 kunnen rekenen op een compensatie van 7000 euro netto. Dit ongeacht of ze (al) ziek zijn geworden.

Vordering

Drost diende maandag een vordering in bij het ministerie van Defensie, waarin hij dat bedrag ook eist voor zijn cliënten. Hij benadrukt dat, net als NedTrain, ook defensie zijn personeel „willens en wetens heeft blootgesteld aan giftige stoffen.” „Dat Tilburg slachtoffers zo snel tegemoet komt, terwijl defensie zich zo formeel opstelt, is een klap in het gezicht van mijn cliënten”, zei Drost bij de NOS.

De Heerlense advocaat Rob Bedaux, die zich al jaren inzet voor honderden ziek geworden oud-defensie-medewerkers van vooral de POMS-depots in Brunssum en Eygelshoven, zette eerder dezelfde stap als Drost nu. Hij eist in een nog lopende procedure voor iedereen die ten minste een halfjaar bij defensie werkte met chroom-6 een basisvergoeding van 9000 euro. „Ziek of niet, mijn cliënten staan voortdurend bloot aan de angst longkanker of andere vreselijke dingen te krijgen.”

Steun

Bedaux noemt de Tilburgse regeling „uniek in Nederland” en een steun in de rug voor zijn eigen procedure, maar ook een „schril contrast met de strijd die zieke defensiemedewerkers al zo lang voeren”. Na een kritisch rapport van het RIVM, medio vorig jaar, trok defensie het boetekleed aan en kwam er een regeling. Alleen werknemers die een ziekte hebben die voorkomt op een door het RIVM opgestelde lijst kunnen er aanspraak op maken. Veel mensen vallen buiten de boot. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat onverteerbaar en eiste eind vorig jaar al een aanvullend fonds. Staatssecretaris Visser vindt dat niet nodig.

In Tilburg krijgen mensen die ziek zijn geworden een schadevergoeding die varieert van 5000 tot 40.000 euro. Gisteravond vroegen de medewerkers die voor de NS hadden gewerkt aan de gemeenteraad van Tilburg om een hogere vergoeding. Ze vinden een basisvergoeding van 7000 euro een belediging en denken aan een bedrag van 20.000 of 40.000 euro. De gemeenteraad van Tilburg neemt volgende week een beslissing over de regeling.