Orde legt advocaten Ficq, Franken en Meijering spreekverbod op over Holleeder-tape

Print
Orde legt advocaten Ficq, Franken en Meijering spreekverbod op over Holleeder-tape

Advocaat Benedicte Ficq. Afbeelding: ANP

De Orde van Advocaten heeft de Amsterdamse strafadvocaten Ficq, Franken en Meijering een spreekverbod opgelegd. De Deken van de Orde onderzoekt Ficq vanwege beschuldigingen van het aanzetten tot meineed en Franken voor het misbruiken van een advocatentelefoon.

Orde legt advocaten Ficq, Franken en Meijering spreekverbod op over Holleeder-tape
Advocaat Stijn Franken. Foto: ANP

De Amsterdamse advocaat Bénédicte Ficq wordt door Willem Holleeder beschuldigd van het aanzetten tot meineed. Stijn Franken beticht Ficq van het ongeoorloofd onder druk zetten van zijn cliënt. Dat blijkt uit de ‘Holleeder-tape’, die vanavond op televisie wordt uitgezonden bij RTL4.

Het gaat hierbij om een vertrouwelijk gesprek uit 2011 tussen Peter R. de Vries en Holleeder. De Amsterdamse crimineel biecht in de opgenomen conversatie op dat Ficq hem wilde dwingen tot een ontlastende, maar leugenachtige verklaring over haar cliënt Dino Soerel.

Bedreigingen

Begin januari werden Ficq, Franken en Meijering door de Orde uitgenodigd tot een gesprek over de gebeurtenissen uit 2011. Holleeder zegt dat hij en zijn toenmalige raadsman Franken door Ficq zijn bedreigd namens Dino Soerel. Ficq en kantoorgenoot Meijering ontkennen dat met klem.

Inzet is een vertrouwelijke brief die Franken in 2011 van Holleeder kreeg en aan misdaadjournalist Peter R. de Vries gaf. De Vries had na ontvangst van de brief een telefoongesprek op het kantoor van Franken met Holleeder. Hij gebruikte daartoe Frankens ‘advocatentelefoon’, zodat justitie niet mee kon luisteren.

Belastende informatie

Tot woede van Holleeder bracht De Vries de bewuste brief, die hij alleen naar buiten mocht brengen als Holleeder zou zijn vermoord, vorig jaar in tijdens een getuigenverhoor. Hij deed dat omdat hij zich niet meer gebonden voelt aan de vertrouwelijkheid die Holleeder hem oplegde.

Volgende De Vries heeft Holleeder hem met de dood bedreigd en hem openlijk heeft verweten samen met Holleeders zussen Astrid en Sonja een gelogen ‘verhaal in elkaar te hebben gezet’. Onlangs kwam hij ook op de proppen met een uur durende opname van het gesprek. Het Openbaar Ministerie ziet daarin ‘cruciale’ en ‘belastende’ informatie die ‘schreeuwt om een toelichting’.

‘Uitlatingen ongewenst’

Naar aanleiding van de opname, en daarmee het gebruik van de advocatentelefoon van Franken en mogelijke beïnvloeding van een getuige door Ficq, is de Deken van de Orde van Advocaten een onderzoek begonnen. ,,Als toezichthouder acht ik het ongewenst dat de bij mijn onderzoek betrokken advocaten zich publiekelijk uitlaten over de door mij onderzochte kwesties’’, laat meester Evert-Jan Henrichs in een verklaring weten.

De raadslieden moeten zich daarom onthouden van commentaar. ,,Voor zover sprake is van een beschuldiging van ongeoorloofd gedrag, kunnen advocaten zich niet naar behoren verweren tegen die beschuldiging zonder hun geheimhoudingsplicht te schenden. Voor zover de ene betrokken advocaat verwijten formuleert over een andere bij het onderzoek betrokken advocaat, behoren die verwijten niet publiekelijk te worden gedaan’’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen