Valkenburg: geen regenboogpad, wel permanent regenboogvlag

Print
Valkenburg: geen regenboogpad, wel permanent regenboogvlag

De bodes van de gemeente Valkenburg hijsen de regenboogvlag. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Voor het stadhuis van Valkenburg aan de Geul wappert voortaan permanent de regenboogvlag. Het gemeentebestuur wil daarmee onderstrepen dat iedereen welkom is, ongeacht iemands seksuele geaardheid.

Het voorstel om zich als ‘open’ gemeente te presenteren, komt van de raadsfracties PGP en VSP. Het liefste zouden zij een regenboogtekening aanbrengen op een opvallende plek in het centrum van Valkenburg, bijvoorbeeld als bont zebrapad of via een schildering op een blinde muur. Dat gaat de overige partijen in de raad te ver.

Protest

Vorige maand hingen zeker honderd Nederlandse gemeenten de regenboogvlag uit, als protest tegen de omstreden Nashville-verklaring waarin homoseksualiteit wordt veroordeeld en die is ondertekend door afgevaardigden van verschillende kerkelijke stromingen. Ook Valkenburg deed mee aan die landelijke actie waarmee gemeenten zichzelf tot regenboogstad of -dorp verklaarden.

Van PGP-raadslid Hilde Baaij mag die stellingname in Valkenburg een blijvend karakter krijgen. Juist een toeristenplaats als Valkenburg moet uitdragen dat iedereen welkom is, ook homo- en biseksuelen. VSP-voorman Jef Kleijnen sluit zich daar volmondig bij aan. Hij pleit voor een regenboogzebrapad bij de Geulpoort, waarmee meteen de verkeersveiligheid op die plek verbetert.

Prominente plek

De gedachte achter dat voorstel wordt ook door de andere fracties onderschreven. Maar voor een geschilderde regenboog op een prominente plek in het centrum deinzen de meeste partijen terug. „Ik vrees dat het, naast veel sympathiebetuigingen, ook negatieve reacties uitlokt”, legt CDA-fractieleider Math Knubben uit. „En daarmee zouden we ons doel voorbijschieten.”

De partijen hebben zich uiteindelijk gevonden in een compromis dat voor iedereen aanvaardbaar is: naast de Nederlandse, de Limburgse en de Valkenburgse vlag wordt in het park bij het stadhuis nu ook elke dag de regenboogvlag uitgehangen. Ook PGP en VSP kunnen zich daarin vinden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje