Voorwaardelijke celstraf geëist tegen Gelener wegens hulp bij zelfdoding vader in Kerkrade

Print
Voorwaardelijke celstraf geëist tegen Gelener wegens hulp bij zelfdoding vader in Kerkrade

Afbeelding: ANP XTRA

Geleen / Kerkrade -

Hoewel ze zich ‘als mens’ in hem kan verplaatsen, eiste officier van justitie Valenteijn dinsdag acht maanden voorwaardelijk tegen een 48-jarige Gelener wegens hulp bij de zelfdoding van zijn vader (69).

Omdat zijn in Kerkrade woonachtige vader daar zelf fysiek niet meer toe in staat was, ging de Gelener eind november 2016 op pad met een boodschappenlijstje. Klemmetjes, slangetjes, elastiek en tape moest hij halen. Waar zijn vader de flessen helium vandaan had, weet hij niet.

Installatie

Hij hielp hem de installatie in elkaar te zetten. Zijn vader deed zelf de zak over zijn hoofd en draaide de flessen open. Hij wachtte anderhalf uur en ging conform de instructie van zijn vader naar huis, om de volgende dag terug te komen en de zelfmoord te melden bij de politie. Er lag een handgeschreven afscheidsbrief op tafel.

„Er was sprake van een noodsituatie, klaar. Ik zag mijn vader lijden. Wist niet dat het strafbaar was, of heb daar in elk geval niet bij stilgestaan. Mijn vader was een slimme man, als hij had geweten dat het strafbaar was, had hij me dit niet gevraagd”, zei de verdachte tegen de rechtbank in Maastricht.

Arts

Hij kende zijn vader niet anders dan ziek. Bronchitis, reuma, de ziekte van Bechterew. Hij werkte bij DSM, maar werd op zijn 35e al afgekeurd. Hij klaagde niet, praatte er weinig over. Was een intelligente, eigenzinnige man. Na jaren van onderzoek was zijn vertrouwen in artsen weg. Daarom wilde hij ook nu geen arts raadplegen over euthanasie, al werden zijn klachten veel erger. Hij lichtte zelf de politie in dat hij voor 1 december 2016 zelfmoord ging plegen. Kreeg een maatschappelijk werker over de vloer en vreesde voor opname. „Hij wilde niet die molen in.”

Volgens de psycholoog die de Gelener onderzocht is hij volledig toerekeningsvatbaar. „Hij is overtuigd van de juistheid van zijn handelen.”

Strenge eisen

Voor het Openbaar Ministerie is duidelijk dat de verdachte een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de zelfdoding van zijn vader. Officier van justitie Valenteijn wees op de extreem strenge eisen die de Hoge Raad stelt aan hulp bij zelfdoding door niet-artsen. Ze eiste acht maanden voorwaardelijke celstraf.

Raadsman Gino van Tilborg van de verdachte voerde aan dat hij geen leidende rol speelde. „Zijn vader had volledig de regie. Het was geen opwelling, zijn leven was voltooid.” Er was sprake van actuele, concrete nood, aldus Van Tilborg. „Iedereen om hem heen was opgelucht.” In zijn laatste woord zei de Gelener: „Ik heb mijn vader een dienst bewezen.”

De rechtbank doet 26 februari uitspraak.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje