Geleen krijgt primeur van elektrische crematieoven

Print
Geleen krijgt primeur van elektrische crematieoven

Afbeelding: Roger Dohmen

Born / Geleen -

Gasloos cremeren. Het Dela-crematorium Nedermaas in Geleen heeft de primeur. Woensdag wordt de eerste elektrische crematieoven van Nederland met een grote takelwagen in het gebouw gehesen. Over enkele weken zal de oven in gebruik worden genomen.

De overstap van gas naar elektrisch vermindert de CO2-uitstoot met gemiddeld 113 kilogram per crematie. Dat is een belangrijke stap op weg naar de gewenste klimaatneutraliteit in de uitvaartbranche.

DFW

De ontwikkelaar van de elektrische crematieoven is DFW Europe in Broek op Langedijk. Het bedrijf ontwikkelt crematie-installaties voor mensen en huisdieren. Volgens directeur Jan Keeman is er een wereldwijde belangstelling voor de elektrische oven. De techniek bestaat al langer en is al in gebruik in Zwitserland.

Nieuw is dat de compactere ovens efficiënter in gebruik zijn door een verbeterde techniek. Dat betekent bovenal dat er minder energie nodig is voor een crematie. Er kan groene stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen of windenergie worden gebruikt. Als de elektrische oven heet genoeg is (zo’n 800 graden Celsius), vergaat het lichaam door die hitte.

Zuiniger

Dela meldt dat voor een gascrematie gemiddeld zestig kubieke meter gas nodig is. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 1500 kubieke meter gas per jaar. DFW-directeur Keeman denkt dat de elektrische oven ruim 10 procent minder energie verbruikt dan eentje op gas. Omdat het een relatief nieuwe ontwikkeling is, zijn er nog geen toetsbare meetgegevens beschikbaar.

INFO

CO2-uitstoot

De overstap van gas naar elektrisch vermindert de

CO2-uitstoot

met gemiddeld 113 kilogram per crematie.