Voetbalfans niet vervolgd niet na massale vechtpartij in Sittard

Het café waar vrijdag buiten een confrontatie tussen voetbalfans plaatsvond. © Pascal Horsmans

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet bij nader inzien af van het vervolgen van drie voetbalfans, die ervan verdacht werden vrijdagavond in Sittard bewust met een auto te zijn ingereden op een agent.

Erwin Schmidt

De zaak is dinsdagmiddag geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, bevestigt het OM.

Het drietal werd vrijdagavond opgepakt na veel tumult in de wijk Limbrichterveld, waar tientallen voetbalfans van verschillende clubs met elkaar slaags waren geraakt.

Een agent loste een waarschuwingsschot toen hij dacht dat een auto op hem wilde inrijden. De drie Belgische inzittenden van de wagen, die vanuit Genk naar Sittard waren gekomen, werden opgepakt op verdenking van zware mishandeling en/of poging tot doodslag.

Overdreven

Zij werden zondagmiddag op vrije voeten gesteld. Hun advocaat Dirk Daamen stelde toen al dat de zaak ‘zwaar overdreven’ was. Zijn cliënten zouden achteruit zijn gereden in een poging weg te komen van de parkeerplaats bij winkelcentrum Limbrichterveld. De bestuurder zag daarbij volgens Daamen „een schim en trapte meteen op de rem”.

Lees ook: Massale vechtpartij in Sittard: ‘Ons café had er niets mee te maken’

Daamen vindt het ‘netjes’ dat zijn cliënten zijn verhoord door rechercheurs uit Venlo en niet door collega’s van de politie uit Limburg-Zuid. Toch kondigt hij aan een schadeclaim in te dienen, omdat zijn cliënten twee nachten onterecht hebben vastgezeten.

Schadevergoeding

„Daarvoor staat een standaard schadevergoeding van 105 euro per nacht. Maar ik ga meer vragen, omdat de politie zaterdagochtend al naar buiten bracht dat mijn cliënten werden verdacht van poging tot doodslag. Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten”, vindt Daamen.

Lees ook: Massale vechtpartij in Sittard om brandende vlag

De vechtpartij tussen supporters in Sittard zou het gevolg zijn geweest van het verbranden van een PSV-vlag door Fortuna-supporters een week eerder. Een groep Eindhovenaren kwam vrijdagavond bij een Sittards supporterscafé hierover verhaal halen. Fortuna-supporters woonden op dat moment een wedstrijd in Genk bij. Zij togen hierop samen met Belgische voetbalfans naar Sittard.

De drie cliënten van Daamen zijn opgelucht dat de zaak geseponeerd is. „Ze zijn erg geschrokken van wat er gebeurd is. ”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal