Vergeet de TEFAF, groep acht van basisschool Kindcentrum komt met TAFAF

Print
Vergeet de TEFAF, groep acht van basisschool Kindcentrum komt met TAFAF

Leerlingen van basisschool Kindcentrum tijdens hun voorbereidingen van de TAFAF. Afbeelding: Basisschool Kindcentrum

Maastricht / Itteren -

Niet de TEFAF, maar de TAFAF. In Amby zijn de leerlingen van groep 8 van basisschool Kindcentrum bezig met het maken van kunstwerken en het organiseren van een eigen expositie in zorgcentrum De Zeven Bronnen.

Er is een team pr en communicatie, een team vloggers, een team licht en geluid en er zijn twee eventmanagers. Zo hebben alle 59 kinderen hun eigen taak en zijn ze al weken druk bezig met hun eigen variant op de TEFAF, namelijk de The Amby Fine Art Fair te organiseren. Juffrouw Lina Bastiaens is trots op haar leerlingen. Heel af en toe hebben de groep achters wat hulp nodig, maar eigenlijk gaat het organiseren van een eigen evenement ook zonder de leerkrachten. “Het is een mooi voorbeeld van ontwerpend leren”, vertelt ze. Het project ontstond na een brainstormmiddag in het najaar. De school wilde graag een kunstproject doen, maar ook jong en oud verbinden. “We kwamen op het idee om een tijdbalk in de gymzaal neer te leggen. Dat hebben we met behulp van kunstenares Claudia Volders gedaan. Er lagen kunstwerken van de prehistorie tot nu en aan de kinderen de taak om ze in chronologische volgorde te leggen”, legt Bastiaens uit.

Rare vormen

Jochem Heijnen (12) en Eva de Graaf (12) waren twee van die leerlingen. Nadat alle kunstwerken in de juiste volgorde lagen, mochten ze in groepjes van twee een kunstwerk kiezen die ze mooi vonden en waarnaar ze onderzoek wilden doen. Jochem koos voor de Aboriginal art. “In deze stijl werken heel veel met puntjes en zo maken ze voorwerpen en rare vormen”, vertelt de twaalfjarige. Samen met een klasgenoot ging hij aan de slag om ook een kunstwerk in deze stijl te maken. Eva koos voor een schilderij van Rembrandt van Rijn. “Ik vond het een erg mooi schilderij en ben er ook veel over weten gekomen. Bijvoorbeeld welke verf er is gebruikt. Claudia heeft ons geleerd welke techniek de schilder gebruikt om van donker naar steeds lichter te gaan. We hebben veel kleuren gemengd.”

Opening

De leerlingen zijn hard aan het werk om hun schilderijen op tijd af te krijgen, want op 22 maart is er een officiële opening van hun TAFAF, de naam met een kwinkslag naar de echte TEFAF in Maastricht. Voor de opening moeten ze nog veel organiseren. “Ik ben eventmanager”, vertelt Eva trots. “Ik probeer alles in de gaten te houden en teams die problemen hebben, komen naar mij toe.” Voor Jochem is er een rol tijdens de opening weggelegd als gastheer. “Ik moet dan alle gasten ontvangen, hun jas aannemen, ze een rondleiding geven en een drankje aanbieden.” Het tweetal hoopt dat er belangrijke gasten komen, net als naar de echte kunstbeurs in het MECC. “We gaan de burgemeester en de gouverneur uitnodigen”, vertelt Eva. “Ik denk dat de gouverneur ook wel een schilderij zal kopen”, zegt Jochem. “Dat geld steken we niet in onze eigen zak hoor. Dat gaat naar een goed doel”, haast hij zich te zeggen.

Verbinden

Dat de expositie bij verpleeghuis De Zeven Bronnen is, is geen toeval. “We wilden kinderen met ouderen verbinden. Waar kan dat mooier dan in een verzorgingshuis. Zo leren ze dat de samenleving uit verschillende mensen bestaat”, besluit directeur Per Ebbelink.

De TAFAF wordt op 22 maart om 14.00 uur geopend in De Zeven Bronnen in Amby.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje