Breda

Cel geëist na fraude met paardenvlees

Print
Cel geëist na fraude met paardenvlees

Afbeelding: ANP

Tegen de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. uit Breda is in Parijs vier jaar cel geëist wegens fraude.

Volgens de Franse justitie is hij de hoofdrolspeler in het Europese schandaal rond paardenvlees. Meer dan 500 ton goedkoop paardenvlees werd in 2012 en 2013 verkocht in zeker zes Europese landen alsof het duurder rundvlees was.

Tegen de Nederlandse medeverdachte Hans W., ook uit Breda, werd achttien maanden voorwaardelijk geëist. Hij voerde vooral uit wat Jan F. hem opdroeg, zei aanklager Aude Le Guilcher. „Maar hij moet geweten hebben dat hij iets strafbaars deed. Hij en Jan F. waren namelijk in 2012 al voor een soortgelijk delict veroordeeld.”

Tegen de twee Franse verdachten in het proces werd één jaar cel en twee jaar voorwaardelijk geëist.

De twee Fransen en de twee Nederlanders staan terecht voor ‘oplichting in georganiseerd verband’. Jan F. en Hans W. kochten het paardenvlees in Roemenië, importeerden het, sloegen het op in Breda en verkochten het daarna aan het Franse bedrijf Spanghero. Dat verkocht het vlees vervolgens door aan een bedrijf in Luxemburg, gespecialiseerd in diepvriesmaaltijden. Door zowel de Nederlandse als de Franse verdachten werden etiketten verwijderd en veranderd. Daardoor dacht het bedrijf in Luxemburg dat het Frans rundvlees kocht in plaats van Roemeens paardenvlees.

Het proces tegen de vier vleeshandelaren voor de rechtbank in Parijs heeft ruim drie weken geduurd. De advocaten van het viertal zullen nu nog hun slotpleidooien houden. Een vonnis wordt over enkele maanden verwacht.