spionageaffaire

Wethouder Aarts: ‘Ik wilde juist aantonen dat ontslag níet kon’

Print
Wethouder Aarts: ‘Ik wilde juist aantonen dat ontslag níet kon’

Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Aan moties of stemmingen kwam de gemeenteraad van Maastricht dinsdag in het ‘spionage-debat’ bij lange na niet toe. Na 5,5 uur vergaderen was niet eens de eerste termijn afgerond.

Wel gingen voor het eerst de wethouders Janssen en Aarts in op de kwestie.

Tot nu toe had het college niet willen antwoorden op vragen van de pers. Burgemeester en wethouders volstonde met openbaren van een dossier met honderden pagina’s en antwoorden op schriftelijke vragen van raadsleden. De wethouders Jim Janssen en John Aarts meenden dat ze de afgelopen twee weken in De Limburger ‘gigantisch geframed’ waren.

Aarts liet vorig jaar maart onderzoeken of dwarsliggende ambtenaren kon laten ontslaan. Toen dat via concept-notulen uitlekte, waren de ambtenaren woedend. Later liet de gemeente een rechercheonderzoek doen naar wie gelekt had. Uiteindelijk ging vier ‘verdachte’ ambtenaren vrijuit.

Aarts verklaarde dinsdagavond over de gewraakte vergadering met wethouders van Sittard-Geleen en Heerlen: ,,Vakbondsleden frustreerden een gezamenlijk kantoor van de drie gemeente, onder het mom van arbeidsvoorwaarden. Mijn collega-wethouders uit Heerlen en Sittard-Geleen vroegen: moeten we soms zonder Maastricht verder?”

Onwettig

Aarts vervolgde: „Ik zei: we kunnen niets. Ze vroegen: zoek toch eens uit wat we kunnen doen. U moet u zien als: binnen de hele range van ontslag tot andere maatregelen. Mijn intentie was de andere steden te laten te laten zien dat we al het mogelijke hadden gedaan. Niet om mensen te ontslaan. Als de wethouders van Sittard-Geleen en Heerlen mij toen iets onwettigs hadden gevraagd, dan was ik op de tafel geklommen, gelooft u mij.”

Zijn collega Janssen bezwoer dat hij maandenlang totaal niets had geweten van een recherche-onderzoek. „Ik lieg niet. Het college wordt bewust achteraf geïnformeerd, na afloop van het onderzoek, om niet te kunnen sturen. Maar dat we als college verantwoordelijk zijn, daar duik ik niet voor weg.”

Janssen gaf aan dat gemeentesecretaris Piet Buijtels eerder aan de bel had moeten trekken, nadat een advocaat direct waarschuwde dat ontslag voor veel negatieve publiciteit zou zorgen. Manon Fokke (PvdA): ,,In dat geval is het een politieke zaak en geldt het mandaat van de secretaris niet. Janssen: „Daar heeft u een punt.” Fokke: „Dus uw eerdere antwoord dat de secretaris keurig volgens zijn mandaat opereerde, was niet goed.” Janssen: „Dat klopt.”

Woensdag om 19.00 uur gaat de vergadering verder met de reactie van burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Teruglezen: extra raadsvergadering over spionage-affaire Maastricht

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee