Nederlandse toerist wordt dupe van doorzetten tolvignet Wallonië

© AD/HLN

Twee meerderheidspartijen hebben in het Waals parlement een resolutie voorgesteld waarin ze pleiten voor een wegenvignet op Waalse bodem. Dat moet jaarlijks 50 miljoen opleveren, te betalen door toeristen.

AD/Erik Kouwenhoven

De partijen willen een wegenvignet introduceren naar het voorbeeld van Oostenrijk. Dat kost 9,20 euro voor 10 dagen, 26,80 euro voor twee maanden en 89,20 euro voor een jaar. Het vignet zal Wallonië 50 miljoen euro per jaar opleveren, aldus Dimitri Fourny van de partij Centre démocrate humaniste (cdH).

Advies

De heffing zou de Waalse belastingbetaler niets kosten, omdat de bijdrage wordt afgetrokken van de wegenbelasting. Maar alle anderen betalen wél. Volgens een studie van het consultancybureau Fairway rijden er elk jaar 7 miljoen buitenlandse voertuigen over de Belgische wegen. 5,5 miljoen daarvan gebruiken de Waalse wegen.

De partijen voelen zich gesterkt door het advies dat de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie woensdag verleende. Die vindt niet dat de op stapel staande Duitse tolheffing op personenwagens de buitenlandse chauffeurs discrimineert. Hij gaat daarmee in tegen Oostenrijk, dat protesteert tegen het vignet.

2020

Het is wachten op het definitieve arrest in de zaak, maar doorgaans wordt hier de opinie van de advocaat-generaal gevolgd. De inning van de heffing zou dan in 2020 starten. Het advies van de advocaat-generaal verandert niets aan het standpunt van Vlaanderen, dat het vignet geen mobiliteitsinitiatief noemt, maar een domme belastingheffing zonder mobiliteitssturing.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal